Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

poniedziałek, 31 stycznia 2011

Samo zdrowie - ciasto jogurtowe z miodem

Idealne ciasto na jesienno -zimowe smuteczki do popołudniowej herbatki w towarzystwie kocyka, książki i zwiniętego obok w kłębek /a raczej sporych rozmiarów kłąb :) / psa.  
Przepis znalazłam tutaj.



Ciasto  jogurtowe  z  miodem 






Składniki:
3 szklanki mąki ( 1szkl zastąpiłam mąką z pełnego przemiału)
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka miodu (wzięłam mały słoiczek –ok.200g)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( zamiast ½ łyżeczki proszku dałam tyle samo sody)
3 jajka
1 szklanka oleju słonecznikowego
garść suszonych żurawin
cukier puder do posypania

poncz:
2 kieliszki miodówki
2 kieliszki mocnej słodkiej herbaty karmelowej


Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników, wymieszać  szybko łyżką do połączenia na gładką masę
Przełożyć  do formy 20x30 cm , piec ok. 30-45 minut w 1700 C.  Lekko ostudzić, ponakłuwać widelcem i nasączyć ponczem . Odstawić aż poncz wsiąknie - wtedy posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest najlepsze zaraz po upieczeniu.
W wersji „dla Kubusia Puchatka” przed podaniem każdy kawałek polać miodem. Pyszota!   ;)

niedziela, 30 stycznia 2011

Szybki obiad na mroźną niedzielę

Dziś u nas mroźno i biało. Aż nogi same niosą na spacer - szczególnie psa, który
na to hasło dostaje dzikiego szału :) . Tak więc szybki i ciepły obiad po powrocie 
to "jedynie słuszna" opcja ..  Przepis  stąd


Chlebki  pita







Składniki:

na pity:
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka drożdży instant
4 łyżki oliwy
250 -280 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
czarnuszka

nadzienie:
2 pocięte w paseczki, doprawione filety z piersi kurczaka
sałata lub kapusta pekińska, ogórek, cebulka, pomidory, papryka
sos czosnkowy


Wykonanie:
Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulę i ponownie odstawić do wyrośnięcia na omączonej powierzchni ( 20 minut).

Kule ciasta rozwałkować na placki 5 milimetrowej grubości – owalne, trójkątne . Piekarnik nagrzać do 230°.
Placki kłaść na rozgrzaną blachę, piec kilka minut, aż staną się delikatnie przyrumienione i wyrośnięte jak poduszeczka.
Można ostatnie 2 minuty piec z termoobiegiem – wtedy będą fajnie chrupiące.
Ciepłe  rozkroić, wypełnić  nadzieniem.


niedziela, 23 stycznia 2011

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem różanym

Lubię róże. Latem lubię zbierać płatki i ucierać je z cukrem. Zapach jest obłędny!
I dokładnie tak samo pachną zimą, kiedy otwieram słoiczek  pachnący różami
i letnim  słońcem ...
Zapraszam na wesoło nakrapiane makiem rogaliki z różą .
 

Rogaliki drożdżowe





Składniki:
½ kg mąki
8 dag drożdży
½ szkl. mleka
1 łyżka cukru
cukier waniliowy
2,5 dag margaryny
4 żółtka
szczypta soli
łyżka maku

konfitura z płatków róży

lukier:
25 dag cukru pudru
¼ szkl. gorącej wody
sok z cytryny
1 łyżeczka masła

Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z mlekiem, wyrobić ciasto  na 30 minut wstawić do lodówki. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować i wycinać po 8 trójkątów. Na szerszy brzeg nakładać konfiturę i zawijać rogaliki Ja dodałam płatki róży ucierane z cukrem wymieszane z dżemem truskawkowym. . Piec 20 minut w 1800 C. Po ostudzeniu polać kilkoma warstwami lukru. Ja tym razem posypałam cukrem pudrem. 
Najlepsze są jeszcze ciepłe.

poniedziałek, 17 stycznia 2011

Kremowa zupa ziemniaczano-porowa


Odkurzyłam dziś książeczkę z przepisami "Potrawy z ziemniaków"  wyd. Wega Delbana z 2004r. - prezent od TŻ. To niesamowite ile potraw można zrobić z ziemniaków , nie wyłączając deserów - ale o tym innym razem. 
Na dzisiejszą pluchę bardziej jesienno-depresyjną niż zimową zupka była super - pachnąca, kremowa, rozgrzewająca..  A te smażone pory wcale się nie zwęgliły - 
w rzeczywistości są brązowe i chrupiące. Polecam!


Zupa  krem  z  porem




Składniki:
4 ziemniaki
2 duże pory
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 l bulionu warzywnego                                                                                              
220 ml kremówki
10 dag wędzonego boczku
Sól, pieprz, ulubione przyprawy

do dekoracji:  natka pietruszki, ½ pora, olej do smażenia, świeża papryczka  chili


Wykonanie:
Na maśle podsmażyć pokrojone w kostkę ziemniaki, paseczki pora i posiekany czosnek. 
Wlać bulion i gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dolać śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem , czubrycą zieloną. Całość zmiksować.
Do zupy dodać posiekaną natkę, papryczki , malutkie dobrze wysmażone skwarki. Przed podaniem posypać smażonym porem.

Smażony por:  W małym garnku rozgrzać olej tak, aby wrzucona do niego kostka chleba zrumieniła się w ciągu 30 sekund.  W takiej temperaturze porcjami smażyć pokrojonego w cienkie paski pora przez 1 minutę – wtedy będzie złoty i kruchy.


sobota, 15 stycznia 2011

Ciasto niedzielne z PRL-u

Wspomnienie z dzieciństwa - takie ciasto na zmianę z murzynkiem piekła moja Babcia na niedzielę.
Przepis odświeżony przez  zeszłoroczne "Wysokie Obcasy".



Ciasto  niedzielne  z  PRL-u




Składniki:
5 jajek o temp. pokojowej
20 dag masła
15 dag cukru
15 dag mąki pszennej
15 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
2-3 łyżki kakao

Wykonanie:
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Białka ubić na sztywno , pod koniec dodając sok z cytryny. Pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, do drugiej skórkę cytrynową.
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto jasne, a na wierzch ciasto kakaowe.
Piec 40 minut w 1800 C. Posypać cukrem pudrem z wanilią.


wtorek, 11 stycznia 2011

Piernik nowoczesny : )

 W okresie listopadowo-styczniowym królem jest piernik staropolski - przepyszny zresztą. Dziś propozycja na piernik lekki, pachnący i znacznie szybszy.
 

Piernik  różano-różowy



Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1 szkl. cukru
½ szkl. mleka
½ szkl. oleju
1 łyżeczka przyprawy do piernika albo do grzanego wina
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa: 
1 duży budyń malinowy
1,5 szkl. mleka
¾ kostki masła
Galaretka:
1 galaretka truskawkowa
½ słoika dżemu
płatki róży w cukrze

Wykonanie:
Jajka ubić mikserem z cukrem „do białości”. Dodać resztę składników. Ciasto musi być rzadkie. Wlać je do keksówki posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.  
Piec ok. 60 minut w 1700C.
Ugotować budyń i połączyć z utartym masłem.
Galaretkę rozpuścić w  1 szkl. wody. Do tężejącej dodać dżem i płatki róży do smaku.
Zimne ciasto przełożyć masą i galaretką. Wierzch oblać polewą albo gorzką czekoladą.


poniedziałek, 10 stycznia 2011

Pierogi z czerwoną soczewicą

Lubię lepić pierogi. To mnie odpręża. A te są smaczne i łatwe - bo ciasto drożdżowe jest chętne do współpracy do samego końca.


Pierogi  z  soczewicą


Składniki :
ciasto:
2 szkl. mąki
2 dag drożdży
1 szkl. ciepłej przegotowanej wody
sól, cukier

farsz:
1 szkl. czerwonej soczewicy
2 cebule
2-3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 łyżki oleju
jajko na twardo
surowe jajko
sól, pieprz i majeranek

Wykonanie:
Soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić i rozgnieść tłuczkiem. Dodać rozgniecione ziemniaki, posiekane jajko, zeszkloną cebulę i resztę składników. 
Wymieszać i wstawić do lodówki.
Wyrobić elastyczne ciasto. Gotować kilka minut.                                         
Dobrze się przechowują mrożone, a najlepiej smakują odsmażane na maśle.

Czasem dodaję do farszu ugotowanego małego buraka - wtedy są różowiutkie.
Albo  połowę mąki zastępuję razową mąką pszenną - wtedy są fajne "śmieci" 
w cieście. 


 

niedziela, 9 stycznia 2011

Tropikalne muffinki

Karnawał w pełni, więc oprócz tropikalnych i egzotycznych drinków - tropikalne muffinki.  ;)  Przepis znalazłam tu .  Podaję moją wersję:



Tropikalne  muffiny




Składniki:
1/2 szklanki miękkiego masła
3/4 szklanki cukru      
2 duże jajka
aromat pomarańczowy
szczypta soli
2  łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki wiórek kokosowych
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki jogurtu
puszka mandarynek

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku, aromat, sól, jogurt, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powinna powstać gęsta masa. Na końcu delikatnie wmieszać owoce.
Formę do muffinek wypełnić papilotkami i wypełnić ciastem. Z tej porcji wyszło 12 naprawdę wysokich muffinek. Piec w 180 0C przez około 20 minut. Ostudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem.
Zamiast mandarynek można użyć brzoskwiń, ananasa albo mix owoców z puszki.

Pizza czyli porządki w lodówce :)

Może obraza dla smakoszy pizzy (ciekawe czy tacy są?) , a dla mnie to dobry sposób na wykorzystanie resztek poświatecznych albo poimprezowych :) .
Ciasto wg. mnie jest idealne - grube, puszyste. 
To tak naprawdę bardziej ciasto drożdżowe na ostro...


Pizza





Składniki:
ciasto:
½ kg mąki
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
2 łyżki oliwy
½ szkl. letniej wody
czarnuszka

wierzch:
oliwa, koncentrat, pieczarki, cebula, wędlina, papryka, pomidor, ser , zioła itp. itd.

Wykonanie:
Wyrobić  mikserem z hakiem elastyczne ciasto dodając wodę w ilości potrzebnej do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( ½ - 1 szkl). Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 – 2 godziny do wyrośnięcia.  Rozciągnąć na wyłożoną papierem dużą blachę z piekarnika. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Brzegi posmarować oliwą, a resztę ciasta koncentratem. Przykryć pieczarkami podsmażonymi z cebulą i pozostałymi składnikami. Posypać ziołami.
Piec w 210 0C ok. 20-25minut.
Wychodzi ogromna pizza na naprawdę grubym cieście.

sobota, 8 stycznia 2011

Wuzetka

Dla mnie najlepsza jest taka baardzo puszysta, wilgotna, z dużą ilością śmietany i polewą czekoladową. Przepis jest od koleżanki, która wyszperała go "gdzieś w internecie". Moja pierwsza próba jej upieczenia wypadła obiecująco. Jest to wersja lekko zmieniona - bo z dodatkiem kwaśnego dżemu - mirabelkowy jest super i posypana wiórkami zamiast polewy - bo zapomniałam kupić czekolady, a nie chciało mi się drugi raz ślizgać do sklepu. 


Wuzetka





Składniki: 
4 jajka
20 dag masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl. mąki pszennej
2 łyżki kakao
¾ szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

½ l śmietany kremówki
cukier puder do smaku
kwaśny dżem
do nasączenia : mocna osłodzona herbata z łyżką wódki

Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem. Porcjami dodawać masło.  Dodać cukier, mąki, kakao, proszek i sodę. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem i piec 20 minut w 1750 C.
Po ostudzeniu przekroić na pół, nasączyć, posmarować dżemem i nałożyć ubitą śmietanę. Przykryć ciastem. Wierzch polać polewą z czekolady.
Schłodzić przez noc w lodówce.

Zima robi przerwę


Zima odpuszcza - śnieg topnieje błyskawicznie,lód trochę wolniej, więc miasto zmieniło się w lekko rozmarznięte lodowisko. Aż się nie chce wyjść z domu. A jeszcze kilka dni temu było tak pięknie..

I to co labradorki lubią najbardziej. :)


piątek, 7 stycznia 2011

Na dobry początek ...

Jako,że to poczatek roku - "mus jest" coś zaczynać ; więc ja zaczynam prowadzenie bloga. Będzie w nim o tym co ważne, ciekawe,zachwycające, intrygujące,smaczne,śmieszne - wszystkiego po trochu - takie okruchy...
A na dobry początek przepis na chleb na zakwasie.
Przepis razem z zakwasem dostałam prawie rok temu i od tamtego czasu przynajmniej raz na dwa tygodnie pachnie w domu świeżym chlebem. 
A zapach to piękny. :)


Chleb na zakwasie 




Składniki :
1 kg mąki pszennej
½ szkl. mąki żytniej
¾ szkl. płatków owsianych
¾ szkl. siemienia lnianego
¾ szkl. pestek słonecznika
½ szkl. pestek dyni
¾ szkl. otrębów
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
½ l wody gazowanej
½ l wody przegotowanej letniej
3 łyżki zaczynu  (to co się zostawi z poprzedniego pieczenia)

Wykonanie :
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 2 godziny.
Odłożyć 3 łyżki do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki (zaczyn może stać maksymalnie 2 tygodnie).
Resztę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej otrębami keksówki ( 2 sztuki po 25 cm długości).
Wierzch posmarować zimną wodą.Można posypać czarnuszką - niesamowity zapach i smak! Odstawić na 10-12 godzin.
Wstawić do zimnego piekarnika – piec około 1,5 godziny            w temp. 160 0C.
W  trakcie pieczenia (ok. pół godziny przed końcem pieczenia) wierzch posmarować roztopionym masłem.