Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

piątek, 15 lipca 2011

Rabarbar is not dead :)


 Na bazarku wśród gór wiśni, czereśni, moreli, agrestu i porzeczek skromnie leżał "On" . Nie mogłam się oprzeć pokusie kupienia choćby kilku łodyżek ....


Placuszki rabarbarowe


Składniki:

2 niepełne szkl mleka
2 jajka
2 ½ szkl mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 łodygi rabarbaru

½ tabliczki mlecznej czekolady

Wykonanie:
Jajka z miksować z cukrem. Dodać mleko, mąkę z proszkiem i pokrojony  w nieduże kawałki rabarbar. Dokładnie wymieszać i smażyć na oleju duże placki – jak naleśniki. Ja smażyłam małe placuszki i podawałam polane miodem gryczanym - moim ulubionym.  
Po usmażeniu trzymać w cieple.  
Podawać polane czekolada rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

środa, 13 lipca 2011

Sernik z czerwonymi porzeczkami i białą czekoladą



Przepis na to ciasto znalazłam tutaj i nie mogłam się oprzeć pokusie zrobienia go.     I słusznie, bo jest pyszny! 
Dla mnie to sernikowy hit lata...


Sernik z porzeczkami i białą czekoladą




Składniki:

250 g herbatników maślanych
90 g masła
30 g czekolady mlecznej albo gorzkiej

1 g twarogu trzykrotnie mielonego (albo dobry wiaderkowy)
4 jajka
20-25 dag cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g białej czekolady
4-5 łyżki Malibu

30  dag czerwonych porzeczek


Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć.  Masło i czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić masę  herbatnikową dokładnie do dnie i bokach.
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać ser, czekoladę starta na tarce, alkohol ( u mnie wódka miodowa). Połowę masy przelać do tortownicy, na wierzchu równomiernie rozmieścić połowę porzeczek. Następnie delikatnie wylać resztę masy i ułożyć pozostałe porzeczki.
Piec ok. 100-120 min. w 190 0C. Jeśli wierzch zacznie się rumienić, przykryć go papierem do pieczenia. Po wyłączeniu piekarnika, odciąć ostrym nożem brzeg od formy i trzymać ok. 30 minut w otwartym piekarniku.

Po przestudzeniu wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem albo zalać tężejącą galaretką z porzeczkami



wtorek, 12 lipca 2011

Ciasto z agrestem

Słodkie, pachnące kulki w dwóch kolorach - to oznacza,że nadszedł czas agrestu. Ja najbardziej lubię świeże owoce, ale na życzenie powstało ciasto - z połowy porcji - na tortownicę o średnicy 20 cm - takie agrestowe "małe co nieco" do popołudniowej kawki.




Ciasto z agrestem





Składniki:

6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki (pszenna + pszenna razowa)
3 łyżki kakao – albo maku
¾ proszku do pieczenia
aromat migdałowy
¼ szkl oleju
¼ szkl wody
owoce

Wykonanie:

Robotem ubić jajka z cukrem na biały puszysty krem. Następnie dodać pozostałe składniki. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 60 minut w 180 0C. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.