Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

czwartek, 29 września 2011

Dyniami jesień się zaczyna ...


Tak, tak ...  Dyniami jesień się zaczyna ... ;)   
Przynajmniej dla mnie

I dziś propozycja dla fanatyków takich jak ja - placuszki ziemniaczano-dyniowe z surówką z dyni. A w zanadrzu mam jeszcze zupę i deser. Ale to byłaby ekstrema nawet dla fanatyków.

Chociaż, prawdę mówiąc, najbardziej smakuje mi dynia na surowo - pokrojona w paski i chrupana jako przekąska           




      PLACUSZKI  Z  DYNI




Składniki:
dynia
kawałek cukinii
marchew
kilka ziemniaków
cebula
czosnek
2 jajka
mąka
pieprz, sól, tymianek, curry

Wykonanie:
Obrać dynie, marchew, ziemniaki i cebulę. Wszystkie warzywa zetrzeć na grubych oczkach. Dodać przyprawy i jajka. Dodać mąkę tak ,żeby powstało dość gęste ciasto. Smażyć na oleju.
Fanatykom dyni podawać z surówką z dyni ;)





SURÓWKA  Z DYNI





Składniki :
dynia
marchew
kwaśne jabłko
sok z cytryny
olej
natka pietruszki
sól
przyprawy : papryka w proszku albo tandori masala
pestki dyni

Wykonanie:
Obrać dynię, jabłko i marchew. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Od razu skropić sokiem z cytryny. Posypać natką. Dodać olej i przyprawy. 
Solić dopiero przed podaniem! Wstawić do lodówki.                                            
Posolić i posypać uprażonymi pestkami



środa, 28 września 2011

Śliwkowa rozpusta :)


Cóż takiego powoduje że zwykłe knedle śliwkowe stają się źródłem rozpusty ...? Smakowej, oczywiście...

Po pierwsze: kawałek ulubionej czekolady w miejscu po pestce ,
po drugie : zamiast tradycyjnej bułki tartej uprażonej na maśle albo cukru do posypania - polewa karmelowo-miodowa  
z orzechami.

I zamiast przeciętnych knedli mamy śliwkę w czekoladzie 
(a raczej czekoladę w śliwce) w wersji wypasionej ...

 
Knedle serowe ze śliwkami




Składniki (na 30 sztuk) :

75 dag mielonego twarogu - użyłam serka "typu włoskiego"
1 szkl mąki
¾ szkl mąki
2 jajka
szczypta soli

30 dojrzałych twardych węgierek
1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej ( jeśli śliwki są niezbyt słodkie)

polewa:
garść orzechów laskowych
2 łyżki masła
2 łyżki miodu


Wykonanie:
Ciasto wstępnie zagnieść mikserem i dokończyć zagniatanie ręcznie.                               
Przykryć miskę i odstawić na 15 minut. Uformować wałek o średnicy 4 cm i pokroić na plastry grubości 1 cm.  W miejsce pestki wkładać połowę kostki czekolady i zalepiać ciastem formując kulkę. Gotować 3 minuty od wypłynięcia w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju. Odcedzić.
Orzechy grubo posiekać i podprażyć na suchej patelni. Dodać masło i lekko zrumienić. 
Na końcu dodać miód. Chwilę wszystko smażyć i gorącą polewą oblać knedle.

poniedziałek, 5 września 2011

Marchewkowe pole ...


Bałam się ... Na średnią blaszkę aż 2 szklanki startej marchwi ?? Kto zje tyle marchewki? I to w cieście?  Po prostu: marchewkowe pole ;)
Ale okazało się, że ciasto jest pyyyszne - lekkie, jednocześnie puszyste i wilgotne, no i jeszcze ten niepowtarzalny i naturalny (!) kolor..
I wcale nie czuć , ze tam jest marchew. Każdy kto je jadł uważa,że to skórki i miąższ pomarańczy.
I tak to marchewka-kameleon stała się hitem weekendu ! 

Ciasto  marchewkowe







Składniki:
2-2,5  szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 ubite szklanki marchwi startej na tarce = 4 duże marchewki
1 szklanka oleju
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżeczka sody oczyszczonej
½  łyżeczki cynamonu
skórka starta z 1 pomarańczy
aromat pomarańczowy

Wykonanie:
3 marchewki zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych.                                                            Jajka ubijać z cukrem tak długo aż powstanie biała kremowa masa. Dodać olej, startą marchew, mąki z sodą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać aromat, cynamon i startą skórkę pomarańczową. Piec w podłużnej blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej otrębami pszennymi do tzw. „suchego patyczka” czyli ok. 30 minut w 180 0C.
Po ostudzeniu oblać polewa czekoladową, lukrem albo posmarować podgrzanym dżemem z rozpuszczoną w nim ½ galaretki i posypać uprażonymi płatkami migdałów, ziarnami słonecznika.

piątek, 2 września 2011

Trójkąty z tuńczykiem



Wykorzystałam pomysł znaleziony w "przyślij przepis" nieco zmieniając farsz.
Oryginalnie były aż 2 puszki tuńczyka, ale jako,że nie przepadam aż tak bardzo za nim - to zastąpiłam jedną puszkę : kukurydzą i passo.

A jeśli uda się ciasto zagnieść rano przed wyjściem do pracy 
(a zajmuje to naprawdę niewiele czasu), to po powrocie zanim zrobię surówkę mam już gotowe pierożki vel trójkąciki


Trójkąty z tuńczykiem




Składniki (na 10 sztuk):
ciasto:
30 dag mąki
2 jajka
2 łyżki śmietany
20 dag margaryny
sól

farsz:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 duża cebula
1 garść czarnych oliwek
½ puszki kukurydzy
½ szkl pesso (błyskawiczna kasza makaronowa) lub kuskus
1 łyzka masła
sól, pieprz, chili
papryka w płatkach


Wykonanie:
Mąkę z margaryną posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt twarde dodać 2 łyżki mąki. Uformować kule i wstawić na 30- 60 minut do lodówki.
Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Wymieszać z odsączonym tuńczykiem i kukurydzą. Dodać zalane wrzątkiem i napęczniałe pesso, oliwki pokrojone w plasterki i przyprawy.
Ciasto rozwałkować na ok. ½ cm. Wycinać kwadraty  12x 12 cm(lub kółka o średnicy 14cm), napełniać farszem i mocno skleić brzegi.
Piec ok. 20 minut w 190 0C.