Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

środa, 29 czerwca 2011

Crumble truskawkowe

To chyba już pożegnanie truskawek w tym roku :(


Crumble truskawkowe




Składniki:

truskawki
cukier 

kruszonka:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki płatków owsianych
3 łyżki cukru

Wykonanie:
Do żaroodpornych miseczek włożyć całe truskawki, posypać cukrem. Wierzch posypać kruszonką. Zapiekać w 190-200 0C ok.20 minut. Podawać ciepłe. Można tez ostudzić i wstawić do lodówki – nawet następnego dnia kruszonka pozostaje krucha.

czwartek, 23 czerwca 2011

Królowa jest jedna :)

Jestem wielbicielką owoców - wszystkich. 
Już nie mogę się doczekać mirabelek, a niedługo potem jesiennych gruszek i śliwek ... Nie przetrwałabym zimy bez jabłek,ale  królową owoców dla mnie jest truskawka. Mimo,że kapryśna - trudno trafić na jednocześnie  ładne, słodkie i pachnące; a sezon trwa krótko. Więc korzystam, póki czas...




Kruche babeczki z truskawkami









Składniki: (na 30-40 sztuk)
½ kg mąki krupczatki
1 kostka masła
1 szkl cukru
1 jajko + 1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
aromat waniliowy

1 duży budyń waniliowy
2 szkl mleka
 
małe truskawki

Wykonanie:
Budyń ugotować i ostudzić.
Szybko zagnieść ciasto i wstawić na 2 godziny do lodówki. Foremki smarować olejem za pomocą pędzelka. Wyłożyć ciastem.
1. Piec 15 minut w 180 0C.  Wyjmować jeszcze ciepłe. Po ostudzeniu za pomocą szprycy napełnić budyniem i udekorować owocami.
2. Nałożyć budyń i owoce. Przykryć kratką z ciasta pociętego na paseczki. Piec 20 minut w 180 0C. Wyjmować jeszcze ciepłe.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

środa, 22 czerwca 2011

Pianka truskawkowa


Szybki deser, a jednocześnie sposób na wykorzystanie białek np. po pieczeniu kruchego ciasta - na przykład tego z truskawkami




Pianka  truskawkowa







Składniki:
½ kg dojrzałych truskawek
3 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
3 białka
2 łyżki cukru

Wykonanie:
Truskawki zmiksować z miodem i sokiem cytrynowym i mocno schłodzić. Białka ubić z cukrem ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z owocami. Puszysty mus rozłożyć do pucharków i schłodzić w lodówce.
Dekorować bitą śmietaną, truskawkami i listkami melisy.


wtorek, 21 czerwca 2011

Zielono i chrupiąco

Moja miłość do szpinaku nie słabnie - dziś kolejna propozycja. 
 Fajnego smaczku dodają pestki słonecznika..



Makaron z sosem szpinakowym






Składniki:
1 pierś kurczaka
 makaron razowy Lubella
1 duży pęczek szpinaku
1 cebula ze szczypiorem
2 ząbki czosnku
¾ -1 szkl śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
1 łyżka uprażonych pestek słonecznika

Wykonanie:
Na sklarowanym maśle obsmażyć na złoto pokrojonego w kostkę kurczaka.  Wyjąć mięso i wrzucić posiekany szczypior , cebulkę i czosnek. Następnie dodać posiekany szpinak – jeśli jest młody można użyć całych łodyg.  Kiedy odparuje nadmiar wody dodać śmietanę z musztardą. Chwilę pogotować. Na końcu dodać mięso. Wymieszać z ugotowanym al dente makaronem. Na talerzu posypać pestkami słonecznika.