Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

wtorek, 21 czerwca 2011

Zielono i chrupiąco

Moja miłość do szpinaku nie słabnie - dziś kolejna propozycja. 
 Fajnego smaczku dodają pestki słonecznika..



Makaron z sosem szpinakowym






Składniki:
1 pierś kurczaka
 makaron razowy Lubella
1 duży pęczek szpinaku
1 cebula ze szczypiorem
2 ząbki czosnku
¾ -1 szkl śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
1 łyżka uprażonych pestek słonecznika

Wykonanie:
Na sklarowanym maśle obsmażyć na złoto pokrojonego w kostkę kurczaka.  Wyjąć mięso i wrzucić posiekany szczypior , cebulkę i czosnek. Następnie dodać posiekany szpinak – jeśli jest młody można użyć całych łodyg.  Kiedy odparuje nadmiar wody dodać śmietanę z musztardą. Chwilę pogotować. Na końcu dodać mięso. Wymieszać z ugotowanym al dente makaronem. Na talerzu posypać pestkami słonecznika.

1 komentarz: