Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

poniedziałek, 11 lipca 2011

Wołowina z góralską nutą

Wstyd się przyznać, ale to mój debiut jeśli chodzi o wołowinę. Na tyle udany,że zachęcił mnie do wypróbowania kolejnych przepisów.
A żurawina wcale nie powoduje,że jest słodki , bo dodatek octu i słonego oscypka równoważy smak.



Gulasz wołowy z  żurawiną i oscypkiem




Składniki:
70 dag wołowiny
1szkl bulionu
3 czerwone cebule
10 dag suszonej żurawiny
4 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżeczka czerwonego octu
sól, pieprz, suszony lubczyk
natka, szczypior
2 oscypki

Wykonanie:
Mięso pokroić w średnią kostkę. Smażyć z cebulami i czosnkiem. Zalać bulionem i dusić 1,30 – 1,40 godziny. Dodać lubczyk i żurawinę i dusić jeszcze 10 -15 minut. Doprawić solą, pieprzem i octem. Przed podaniem posypać  zieleniną i startym oscypkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz