Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

środa, 21 grudnia 2011

Bożonarodzeniowe wieńce


Szybka do wykonania i bardzo efektowna dekoracja np. patery z ciastem świątecznym. A przy okazji smaczna :)


WIEŃCE  BOŻONARODZENIOWE



Składniki:
85g masła
170g pianek marshmallow
115g płatków kukurydzianych
olejek waniliowy
zielony barwnik 
kawałki suszonej żurawiny, złote perełki cukrowe


Wykonanie:
Masło rozpuścić w garnku. Dodać pianki. Mieszać na małym ogniu do rozpuszczenia. Dodać aromat, barwnik, płatki. Dokładnie wymieszać. Nakładać na pergamin po łyżce i formować wieńce. Dekorować na gorąco. Odstawić do zastygnięcia. Przechowywać w suchym miejscu, bo łatwo chłoną wilgoć.

sobota, 17 grudnia 2011

Zrób to sam ...

                                     

Przepis dla tych, których zachwyciły takie oto pierniczkowe dzwonki  3D, a nie mają takiej foremki; w okolicznych sklepach ich zabrakło, a przestłka z internetowego nie zdąży dotrzeć przed Świętami; czyli 
dzwonki 3D w wersji "zrób to sam" . 
Przepis znaleziony w internecie i bardzo popularny w wielu blogach, więc nie wiem , kto go opublikował pierwszy..
    

                                                  Pierniczki









Składniki:
1/4 szklanki miodu
5 łyżek miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru (lepiej zastąpić cukrem pudrem)
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao 
sprzęt:
minimum 4 różnej średnicy koła - szklanki, foremki itp.
kieliszek
skuwka od zakreślacza :)
pędzelek
liście ostrokrzewu - rysunki znalezione w internecie, pomniejszone, wydrukowane na tekturze i wycięte
szeroka wstążka


Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. 
Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką,  na grubość około 4-5 mm wycinać pierniczki. 
Wyciąć 4 kółka, skuwką na środku (!) wyciąć  otworki na wstążkę.  Kieliszkiem wyciąć kółeczko i skuwką zrobić otwór – to będzie dolna część dzwonka.  Liście wycinać nożem i za pomocą pędzelka zrobić małe otworki. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Smarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Piec około 10 minut w temperaturze 150ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy.
Po wystudzeniu polukrować rzadkim lukrem, a jak zastygnie namalować wzorki gęstym lukrem za pomocą woreczka z odciętą końcówką. Odstawić w suche miejsce do zastygnięcia lukru.

Za pomocą wstążki połączyć wszystkie części.

poniedziałek, 12 grudnia 2011

Choinek Ci u nas dostatek ...


Piękny widok : na bielutkim śniegu choinki - zielone , pachnące bakaliami ... ;)
Idealne na prezent i dekorację świątecznego stołu.


CHOINKI










Składniki:
20 dag masła
20 dag herbatników
20 dag twarogu z wiaderka
1 czekolada mleczna
¼ filiżanki mocnej kawy
1 kieliszek alkoholu
10 dag wiórek kokosowych
garść bakalii : żurawina , rodzynki, posiekane orzechy
mleko w proszku – ok. 20 dag

do dekoracji:
1 tabliczka białej czekolady
1/3  szkl śmietany 30%
zielone wiórki kokosowe
posypki i dekoracje cukrowe


Wykonanie:
Pokruszone herbatniki wymieszać z miękkim masłem. Dodać kawę, alkohol, wiórki kokosowe, bakalie, czekoladę rozpuszczoną na parze. Na końcu dodać ser . Wymieszać i porcjami dodawać mleko w proszku tak, żeby powstała gęsta masa. Wstawić na noc do lodówki.
Z zimnej masy formować stożki i odstawiać do stężenia do lodówki.

Na parze stopić czekoladę . Dodać śmietankę i zielony barwnik i dokładnie wymieszać. Polewę ostudzić. W chłodnej polewie szybko zanurzać  choinki, odsączać nadmiar i obtaczać w wiórkach.  Od razu dekorować posypkami – wtedy przykleją się do masy wiórkowej.
Wstawić na noc do lodówki.

niedziela, 4 grudnia 2011

Świateczny blok mleczny

Przepis ,który spotkałam na kilku blogach i  w gazetkach z przepisami , jest prosty i szybki do wykonania.
A poza tym efektownie wygląda i świetnie smakuje - idealny dla bardzo zapracowanych przed Świętami.





Blok mleczny




 
Składniki :
25 dag margaryny lub masła
1 szkl cukru
½ szkl wody
1 ½ szkl suszonych żurawin
10 dag herbatników
30-40 dag mleka w proszku

Wykonanie:
Roztopić margarynę z cukrem i wodą. Zdjąć z ognia i dodać mleko. Mieszać energicznie , żeby nie powstały grudki.  Wsypać żurawinę i herbatniki. Wymieszać.  Odstawić ,żeby masa nieco ostygła i zaczęła gęstnieć ( dzięki temu w bloku równomiernie rozłożą się bakalie i ciastka).
Przełożyć do keksówki (takiej na chleb) wyłożonej folia spożywczą i odstawić do lodówki.

Na biało ...


Jak ten czas leci ... Nie wiem kiedy minęły mi październik i listopad.  
I to bez żadnego wpisu. Ale taka piękna pogoda, że wolę spędzać czas na spacerach niż przed komputerem ;)
A w lesie zaskakuje mnie wiele - jest bardziej zielona niż brązowo, kwitną stokrotki, a jakiś tydzień temu miałam przyjemność zjadać poziomki prosto z krzaczka!

Ale mimo wszystko - zaczyna marzyć mi się biały puch..
I dlatego dziś na biało - surówka z "sopla" I smak dzieciństwa - odsmażany na maśle makaron z białym serem










Surówka z białej rzodkwi


Składniki:
1 biała rzodkiew tzw. sopel
natka pietruszki
jogurt
sól, pieprz

Wykonanie:
Rzodkiew zetrzeć na tarce na  dużych oczkach. Przyprawić i polać  jogurtem. Przygotowywać tuz przed podaniem, bo szybko puszcza sok.





Biały makaron z dzieciństwa



Składniki:
20 dag makaronu – najlepsza krajanka
15 dag białego sera                    
1 łyżka masła
Sól , pieprz

Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Podsmażyć na patelni na maśle, dodać pokruszony widelcem ser i chwilę smażyć. Przyprawić solą i dużą ilością pieprzu.