Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

czwartek, 5 stycznia 2012

Ciasto duńskie spod Telegrafu

W Kielcach mamy fajną piekarnię "Pod Telegrafem" , gdzie oprócz pieczywa robią niezłe ciacha.
Z koleżankami z pracy jesteśmy fankami " ciasta duńskiego "  i ambitnie próbujemy zrobić je same. To moja pierwsza próba - przepis jest wypadkową różnych znalezionych w internecie

A sam Telegraf to góra na obrzeżach miasta - porośnięta lasem - super miejsce na spacery,a zimą działa tu wyciąg narciarski - chociaż stok jest dla ambitnych.

Fajne zdjęcie (nie moje, niestety) pochodzi  stąd



A najlepsze jest to,ze mieszkam 5 minut od tego miejsca :)




Ciasto duńskie spod Telegrafu


Składniki (na blachę 25 x 40) :

biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki krupczatki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
+ew. ½ łyżeczki proszku do pieczenia

ciasto marchewkowe:
2-2,5  szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 ubite szklanki marchwi startej na tarce o średnich oczkach = 4 duże marchewki
1 szklanka oleju
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżeczka sody oczyszczonej
½  łyżeczki cynamonu
skórka starta z 1 pomarańczy
aromat pomarańczowy

masa: 
¾ l śmietany 30%
3 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru

pozostałe: 
1 duży = ok. ½  kg słoik dżemu brzoskwiniowego
½ opakowania galaretki pomarańczowej
30 dag płatków migdałowych



Wykonanie:
Najlepiej upiec ciasta i uprażyć migdały dzień wcześniej.
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni aż nabiorą złotawego koloru i staną się kruche.
Biszkopt:
Białka ubić z odrobina soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier. 
Kiedy będą dobrze ubite tzn. trzymają się naczynia mimo odwrócenia  do góry dnem i lekkiego wstrząsania – dodawać po jednym żółtku miksując na najmniejszej szybkości.  
Następnie dodać przesiane (!) mąki z proszkiem i powoli wymieszać.  Natychmiast przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 0C.               
Piec ok.. 30 min. aż wierzch się zrumieni a brzegi zaczną odstawać od boków blachy.                Ostrym nożem odciąć brzegi, a biszkopt w formie „upuścić” z wysokości   ok. 50 cm na stół – dzięki temu nie opadnie. Studzić w otwartym piekarniku.

Ciasto marchewkowe:
3 marchewki zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych.                                              
Jajka ubijać z cukrem tak długo aż powstanie biała kremowa masa. Dodać olej, startą marchew, mąki z sodą i proszkiem do pieczenia. 
Na końcu dodać aromat, cynamon i startą skórkę pomarańczową. Piec w blaszce wyłożonej papierem do „suchego patyczka” ok. 30 minut w 180 0C. Po ostudzeniu (najlepiej przez noc) przekroić na dwie części.

Następnego dnia ubić na sztywno śmietanę z cukrem i fixami . 
Połowę dżemu podgrzewać w rondelku aż zacznie bulgotać.  Do gorącego wsypać galaretkę i dokładnie mieszać dopóki się nie rozpuści.

Kolejność układania :
*      *  biszkopt (można nasączyć alkoholem z sokiem z pomarańczy)
*      * połowa dżemu
*      * migdały
*      * ciasto marchewkowe
*      * 1/3 ubitej śmietany
*      * migdały
*      * 2/3 bitej śmietany
*      * ciasto marchewkowe
*      * dżem z galaretką – ostudzony, ale jeszcze nie tężejący
*      * migdały  

Ciasto przed podaniem chłodzić kilka godzin w lodówce.


9 komentarzy:

  1. Mieszkanie 5 minut od takiego miejsca musi byc niebezpieczne dla obwodu w talii ;) Ciasto wyglada naprawde apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. mieszkajac w tak cudownym miejscu można jeść ciasto bez granic ...a później spacerowac i cieszyć się widokami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale numer, ja na przepis na to ciasto koczuję już od dawna, w końcu znalazłam, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na ciasto

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj wracałam z mężem z wczasów nad morzem i wstąpiliśmy na kawę i właśnie jedliśmy to ciasto "Pod Telegrafem" było rewelacyjne i od razu szukałam przepisu, na pewno spróbuję upiec.

    OdpowiedzUsuń
  6. piekarnia pod telegrafen jest świetna ! maja bardzo dużo sklepów firmowych np; w Proszowicach pod krakowem tam mieszkam !
    a co do ciasta powyżej to raczej słabo przypomina to z piekarni...:(

    OdpowiedzUsuń