Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

poniedziałek, 6 czerwca 2011

Szpinak z jajkiem na ciepło/zimno*


 Szpinakowych pomysłów ciąg dalszy. Tym razem szpinak zapiekany w kokilce. Lubie takie danka, bo są szybkie, ładne i mają mnóstwo wariantów.
Jeden z nich znajdziecie tutaj


Szpinak z jajkiem na ciepło/zimno*
 * do wyboru ;) 






Składniki:
4 jajka
2 pęczki szpinaku
10 dag sera camembert
10 dag krakersów (użyłam paprykowych TUC)
cebulka ze szczypiorkiem
czosnek
sól, pieprz , gałka muszkatołowa
masło


Wykonanie:
Na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać umyte liście szpinaku – jeśli są już duże – usunąć nerw i pokroić na niezbyt małe kawałki. Smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku. Dodać pokrojony w małe kawałki camembert.
Cztery kokilki wysmarować masłem, dno wysypać 3 pokuszonymi krakersami do każdej nałożyć porcję warzyw. Na wierzch wbić po 1 jajku, oprószyć pieprzem i solą.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 1900 C przez 12-15 minut do ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne.

Można piec dłużej, żeby żółtko było twarde i po ostudzeniu wyjąć z foremki (wychodzi bez problemu) i podawać jako przystawkę, przekąskę na przykład do białego wina. Pycha!



Czas na szpinak!

1 komentarz: