Czas przed-wielkanocny, to czas wypróbowywania nowych przepisów do wykorzystania na Święta. I w naszym przypadku to czas kiedy zjadamy najwięcej jajek - poza sama Wielkanocą , oczywiście..
Ale jak pytał Robert Makłowicz :"Czy ktoś kiedyś widział cholesterol? " ; )Dziś przepis z kwietniowej Olivii - wersja oryginalna; a w opisie wykonania ; moja wersja udoskonalona :)
Przepis idealnie wpisuje się w akcję "tylna ściana lodówki", a poza tym wygląda całkiem elegancko ...
Jajko sadzone na warzywach zapieczone
Składniki:
4 jajka
czerwona papryka
2 pomidory
cebula
czosnek
kapary
sól, pieprz
Wykonanie:
Na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać paprykę. Dodałam jeszcze : kilka pieczarek, kawałek kiełbasy, ugotowany ryż, który został z obiadu;zioła prowansalskie, marynowany pieprz zielony. Na końcu dodać pomidory i przyprawić.
Cztery kokilki wysmarować masłem, do każdej nałożyć porcję warzyw. Na wierzch wbić po 1 jajku, oprószyć pieprzem i sola, wrzucić po kilka kaparów.
Piec w 1900 C przez 12-15 minut do ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne.
Piec w 1900 C przez 12-15 minut do ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz