Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

niedziela, 27 marca 2011

Sernik cytrynowy

Orzeźwiający, soczysty, lekki jak puch - idealny na wiosenną niedzielę...


Sernik  cytrynowy



Składniki:
1 kg zmielonego tłustego sera (użyłam Piątnicy w wiaderku)
7 żółtek
5 białek
½ szkl oleju
1 szkl cukru
2 ½ szkl mleka
2 budynie cytrynowe (zastąpiłam śmietankowym i aromatem cytrynowym)
sok i skórka z 1 cytryny

Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem. Porcjami dodawać pozostałe składniki. Na końcu dodać ubita pianę.
Piec 50 minut w 1800C. 

Ostudzony sernik oblać polewą albo roztopiona czekoladą.  Ja zrobiłam polewę z tego przepisu,
a jako spód ułozyłam warstwę herbatników.

1 komentarz:

  1. narobiłaś mi smaku na sernik :) pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń