Dziś połączenie jabłek i suszonych owoców w nietypowej szarlotce - bo ze słodkich jabłek - bo tylko takie miałam :)
Szarlotka z morelami
Składniki:
ciasto:
5 żółtek
3 szkl. mąki
1 kostka masła
4 lyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kakao
5 białek + ¾ szkl. cukru + kisiel morelowy
1 – 1,5 kg kwaśnych jabłek
suszone morele
cynamon
bułka tarta
Wykonanie:
Zagnieść ciasto bez kakao. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Rozwałkować i wyłożyć formę 24 x 24 cm. Posypać bułką tartą /żeby spód nie rozmiękł po upieczeniu/. Resztę ciasta wymieszać z kakao i włożyć do zamrażalnika.
Wyłożyć utarte i lekko odciśnięte jabłka wymieszane z cynamonem, kisielem i pokrojonymi morelami. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne – dosłodzić.
Zetrzeć połowę odłożonego ciasta. Pianę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier i kisiel. Przykryć startą resztą ciasta. Piec ok. 60 minut w 170-1800 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz