Zapraszam zatem na coś w rodzaju murzynka z dżemem porzeczkowym (który daje fajną wilgotność) z polewą czekoladową i posypanego wiórkami kokosowymi...
Ciasto porzeczkowe
Składniki:
2 szkl mąki
3 jajka
1 szkl cukru
1 szkl mleka
½ szkl oleju
½ słoika dżemu z czarnej porzeczki
po 1 łyżeczce: cynamonu, sody i kakao
polewa:
po 2 łyżki : margaryny, śmietany, cukru i kakao
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tarta dużej keksówki.
Piec w 1700 C ok. 40 minut. Lekko ostudzić.
Składniki polewy wymieszać i gotować kilka minut. Przestudzoną polewę wylać na ciasto
i posypać grubą warstwą wiórek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz