Niezależnie od tego co widać za oknem i na termometrze właśnie dziś zaczyna się kalendarzowa wiosna. I dlatego : zielono mi... :)
Pierogi ze szpinakiem spotkałam na kilku blogach - po raz pierwszy tu , a ostatnio w wersji słonej tu .
Moje wyglądają jakby były z wiosenną trawą , bo użyłam niezbyt rozdrobnionego szpinaku Hortexu . A dodatek bardzo drobno zmasakrowanego daje efekt jednolicie zieloniutkich..
Zielone pierogi ze szpinakiem i farszem serowym
Składniki:
ciasto:
2 szkl mąki pszennej
½ paczki mrożonego szpinaku = ok. 20 dag
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki oleju
sól
ciepła woda
farsz:
25dag białego sera
20 dag sera feta
1 żółtko
ulubione suszone zioła
pieprz
Wykonanie:
Zagnieść ciasto z dodatkiem rozmrożonego i odciśniętego szpinaku. Czosnek zetrzeć na tarce do czosnu albo drobniutko posiekać z odrobina soli. Wody dolać tyle, żeby postało elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ½ h do lodówki
Sery rozdrobnić widelce, dodać żółtko i przyprawy. Wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto cienko wałkować ,wyciąć szklanką kółka, nakładać po łyżeczce farszu i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku ok.5 minut.
Podawać polane stopionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz