Naleśniki - niby nic takiego...
Ale te są dwukolorowe z pachnącym nadzieniem - nie można nie poczuć do nich mięty :))
Marmurkowe naleśniki z nadzieniem miętowym
Składniki:
naleśniki:
2 szkl mąki
2 jajka
2 szkl mleka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kakao
sól, olej, cukier
nadzienie: (przepis widziany u Kogoś na blogu, ale nie pamiętam gdzie)
paczka landrynek miętowych
1 szkl kremówki
Wykonanie:
Zrobić jasne ciasto naleśnikowe. Oleju dodałam 1 łyżkę, a cukru 2 - tak, żeby naleśniki były niezbyt słodkie. Do 1/3 ciasta dodać kakao z kawą.
Na patelnię wylewać równocześnie oba ciasta i robić wzorki obracając patelnia albo za pomocą trzonka łyżki.
Landrynki podgrzewać w niewielkiej ilości wody aż się rozpuszczą. Przestudzone dodać do ubitej kremówki. Masę można wzbogacić kilkoma kroplami „kropli miętowych” i zielonym barwinkiem. Dodałam jeszcze 1 mały Danio waniliowy, żeby nie było zbyt "śmietanowo".
jestem niesamowicie ciekawa smaku tego nadzienia :) musze wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńnaprawdę jest fajne.. ja mam ochotę przetestować je jako masę do ciasta..
OdpowiedzUsuń