Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

niedziela, 13 marca 2011

Tradycyjny obiad niedzielny



Niedziela to taki dzień, kiedy nie śpieszymy się i lubimy poszaleć w kuchni. 
Dziś to był obiad  z "Kuchni polskiej. 1001 przepisów" z ciastem drożdżowym do popołudniowej herbatki .  Tradycyjny, nawet trochę babciny - chociaż kluski dzielnie kładł  TŻ  ;)





Zapiekane zraziki


 

Składniki:
50 dag mielonego mięsa (wzięłam łopatkę)
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki mleka
jajko
sól, pieprz, majeranek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/3 szkl rosołu
2 łyżki pikantnego keczupu

sos:
1 szkl. śmietany kremówki (użyłam 18 procentowej )
2 łyżki mleka
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
sól

Wykonanie:
Tarta bułkę wymieszać z mlekiem i dodać do mięsa razem z jajkiem, sola , majerankiem. Dokładnie wyrobić i uformować 8 zrazików. Oprószyć je mąką krupczatką i usmażyć na rumiano.
Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać rosołem wymieszanym z koncentratem i keczupem.
Zrobić sos: mąkę rozprowadzić w mleku, połączyć ze śmietaną i solą. Polać zraziki i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.





Kluski kładzione


Składniki:
3 szkl mąki
2 jajka
½ szkl mleka
woda (ile ciasto zabierze)
sól ,
2 łyżki oliwy do gotowania


Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać rozmieszane w mleku jajka i sól. Ubić drewnianą łyżką niezbyt ścisłe ciasto. Jeśli potrzeba dodać wodę tak aby powstało ciasto puszyste, gładkie ,lśniące.
Gotować zaraz po przygotowaniu , w wodzie z dodatkiem soli i oliwy; kładąc na wrzątek ostrą, metalową łyżeczką wąskie kluseczki. Gotować ok. 5 min. Odcedzić i przelać wrzątkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz