Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

wtorek, 8 marca 2011

Szarlotka najlepsza na świecie :)

Ta szarlotka króluje na wielu blogach jako góralska, spod samiuśkich Tater itp. Ze względu na ułożone warstwami plasterki jabłek prezentuje się bardzo atrakcyjnie .
Nie mogłam więc oprzeć się pokusie spróbowania. I jest najlepszą szarlotką jaką jadłam!


Szarlotka 



.


Składniki :
  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • 1 masło (250 g) – nie margaryna!
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
na masę jabłkową:
  • 2 - 3 kg jabłek, najlepiej renety
  • cynamon do smaku
  • cukier do smaku
  • bułka tarta do podsypania

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 30 cm i wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta również włożyć do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki albo zetrzeć na tarce. Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).
Schłodzone posmarowane białkiem  ciasto podpiec przez około 10 minut w temp.160 - 1800 C. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, pokruszyć pozostałą część (1/3) ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz