Nie mogłam więc oprzeć się pokusie spróbowania. I jest najlepszą szarlotką jaką jadłam!
Szarlotka
.
Składniki :
- 0,5 kg mąki krupczatki
- 1 masło (250 g) – nie margaryna!
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
na masę jabłkową:
- 2 - 3 kg jabłek, najlepiej renety
- cynamon do smaku
- cukier do smaku
- bułka tarta do podsypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 30 cm i wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta również włożyć do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki albo zetrzeć na tarce. Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).
Schłodzone posmarowane białkiem ciasto podpiec przez około 10 minut w temp.160 - 1800 C. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, pokruszyć pozostałą część (1/3) ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz