Dziś przepis na imieninowe ciasto, którym ugościła nas moja Mama - baaaardzo kakaowe, prawie czarne, wilgotne i aromatyczne.
I pomyśleć, że kiedy mieszkałam w rodzinnym domu i to ja zajmowałam się pieczeniem ciast; Mama uważała, że nie umie i nie lubi piec... Ale kiedy się wyprowadziłam i została "na pastwę" dwóch łasuchów okazało się, że potrafi zrobić pyszne słodkości!
Czekoladowe ciasto mojej Mamy
Składniki:
1 ¾ szkl mąki
¾ szkl kakao
1 łyżka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ½ szkl cukru
1 szkl maślanki
2 jajka
1 szkl gorącego naparu kawy
100ml oleju
½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek, sól, cukier. Osobno wymieszać maślankę, jajka i olej i przelać do suchych składników. Wymieszać. Wlać napar kawy i starannie wymieszać. Przełożyć do tortownicy. Piec 45 minut w 180 0C.
Ostudzone ciasto przełożyć masą, oblać polewą czekoladową i posypać kawałkami kokosa.
W tej wersji ciasto jest przełożone bitą śmietaną i posypane startą czekoladą mleczną.
z pewnością pyszne ciasto właśnie mam zamiar je wypróbować ale w sposobie wykonania jest maślanka a w składnikach jej nie ma proszę podaj jak najprędzej ilość maślanki
OdpowiedzUsuńAnonimowy ...Już uzupełniam : 1 szkl maślankia. Dzięki za wytropienie błędu. Pozdrawiam i smacznego !
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki i czekam na więcej przepisów bo są świetne.Również pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń