- w efekcie taka tradycja i nowoczesność w jednym ...
Drożdżowy przekładaniec
Składniki:
1 kg mąki
25 dag masła lub margaryny ( w oryginale było 40 dag)
10 dag drożdży
6 łyżek śmietany
6 łyżek cukru
6 jajek
do przełożenia:
- dżem z czarnej porzeczki
- zmielony twaróg + żółtko + cukier
- 1 budyń ugotowany w 1 szkl mleka + suszone morele
- suszone śliwki namoczone wcześniej w rumie + kawałki czekolady
- pokrojone orzechy + miód
- jabłka pokrojone w kostkę + kisiel
Wykonanie:
Połowę mąki zaparzyć roztopioną margaryną. Dodać resztę mąki i wymieszać. Dodać drożdże rozprowadzone w śmietanie i resztę składników. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować. Do dużej wyłożonej papierem tortownicy wyłożyć ciasto, nałożyć masę , przykryć następnym plackiem itd. Ja użyłam dżemu , masy serowej i masy budyniowej. Wierzch powinno stanowić ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na 30-90 minut (zależnie od grubości placków i „ciężkości” nadzienia).
Wierzch posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem, posypać grubym cukrem.
Piec ok. 50 minut w 170 0C do zezłocenia wierzchu i lekkiego odstawania od brzegów formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz