Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

czwartek, 14 kwietnia 2011

Babka limonkowo- makowa



W ramach przedświątecznej rozgrzewki kuchennej :)
Bardzo efektowna i nieskomplikowana babka. 

Babka  limonkowo-makowa







Składniki:
25 dag masła
15 dag cukru
szczypta soli
4 jajka
40 dag mąki
25 dag maku
1 proszek do pieczenia
100g bitej śmietany
sok i skórka z 2 limonek
2-3 łyżki likieru pomarańczowego

Wykonanie:
Masło, cukier, sól, jaja utrzeć na puszystą masę. Dodawać  stopniowo mąkę z proszkiem. Dodać bitą śmietanę. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać sok i skórkę z limonki, a do drugiej mak i likier – tak aby obie masy miały jednakową gęstość.
Na dno formy babkowej wysmarowanej tłuszczem wyłożyć ciasto z makiem, na wierzch ciasto jasne i przemieszać widelcem tak, aby powstał marmurkowy wzór. Piec 50 minut w 175 0C.
Babkę wyjąć i ostudzić w formie, po czym szybkim ruchem wyrzucić na kratkę. Oblać lukrem z cukru pudru z wrzątkiem i sokiem limonowym. Posypać skórką z limonki, cytryny, pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz