Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

wtorek, 19 kwietnia 2011

Kulki ryżowe z mozarellą



Bardzo mi się spodobał   ten przepis  na smażone kulki z ryżu. Fajna przekąska na imprezę albo w połączeniu z surówką danie obiadowe. Prawie nie zmieniałam przepisu - dodałam tylko curry do gotowania ryżu. Jeśli ktoś nie lubi tego smaku i zapachu, może dodać kurkumę - ryż będzie żółciutki..
 


Kulki ryżowe z mozzarellą





Składniki:
1 i 1/2 szklanki białego ryżu
2 szklanki startego na tarce sera mozzarella
1/4 szklanki sera parmezan
3 jajka
4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
5 łyżek masła
natka pietruszki + inne ulubione zioła i przyprawy
sól , pieprz do
 bułka tarta

Wykonanie:
Ryż ugotować z dodatkiem curry. Na maśle podsmażyć czosnek. Do jeszcze ciepłego ryżu dodać ser, jajka,  masło z czosnkiem, parmezan, pietruszkę, zioła i dobrze doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie połączyć. Masa powinna być gęsta i lepka. Nabierać łyżkę ciasta i w dłoniach formować kulki, a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.
Podawać z dowolnym sosem i surówką.

2 komentarze:

  1. bardzo lubię ryzowe kotleciki, ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam. wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moooje ulubione tylko ja robilam bez sera zawsze bo nie lubie ;d

    OdpowiedzUsuń