Na bazarze wiosna w pełnym rozkwicie ; sałaty, rzodkiewki kalarepki i moja ukochana botwinka.
Na chłodnik jeszcze trochę za zimno, ale na barszczyk z botwinki pogoda idealna :)
Zupa z botwinki
Składniki:
20 dag mięsa
2 pęczki botwinki z buraczkami
marchew
1 cebula
czosnek
koperek
sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, ocet winny
śmietana
Wykonanie:
Ugotować na warzywach i mięsie. Ja miałam tylko kawałeczek schabu, więc na oleju podsmażyłam cebulę i czosnek, a potem dodałam drobno pokrojony i posypany solą pieprzem schab.
Cebulę, czosnek podsmażyć na złoto. Dodać marchew i pokrojone buraczki. Chwilę smażyć, a następnie wlać do wywaru. Kiedy warzywa będą jeszcze lekko twarde dodać pokrojoną botwinkę i chwilkę pogotować.
Dodać śmietanę (z dodatkiem maki, jeśli zupa ma być zawiesista). Dodać posiekany koperek.
Podawać z ziemniakami albo pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz