Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

środa, 27 kwietnia 2011

Stado baranów ;)



Pomysł tych truflowych owieczek tak mnie zachwycił,że nie mogłam się im oprzeć. I muszę przyznać,że zrobiły furorę na wielkanocnym stole - miały nawet swoje 5 minut dla fotoreporterów ;) 
Jako,że nie mogłam się zdecydować z którego przepisu zrobić trufelki - wykorzystałam większość mi znanych - powstało urocze stado odporne na temperaturę - wytrwały całe święta nie rozpływając się.

 
Stado baranów







Składniki:
20 dag herbatników
20 dag mielonego niekwaśnego twarogu
¾ szkl masła – nie margaryny
½ szkl wiórek
¾  szkl mleka w proszku
½ szkl mielonych płatków owsianych lub jęczmiennych
¼  szkl mocnego słodkiego naparu kawy
aromat migdałowy
kieliszek mocnego alkoholu

do dekoracji:
biała czekolada,
3 łyżki śmietany kremówki,
wiórki kokosowe,
obrane migdały
paluszki sezamowe albo makowe

Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć – najlepiej zawinąć w ściereczką i uderzać w stół. Wszystkie składniki wymieszać. Ma powstać gęsta masa. Odstawić na noc do lodówki. Jeśli masa jest zbyt rzadka należy dodać więcej herbatników albo płatków.
Następnego dnia formować kulki, wtykać w nie połamane paluszki jako nogi i migdała jako pyszczek. Zanurzać „grzbiet” w roztopionej na parze czekoladzie ze śmietaną i obtaczać w wiórkach. Odstawić do stężenia.
Spokojnie mogą „paść się” w temp. pokojowej przez cały dzień.

9 komentarzy:

  1. Śliczne są! Mnie by było żal zjeść taką "baraninkę", chociaż zapewne pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie śliczne baranki. na prawdę aż żal je jeść;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ty niedobra, czemuś nie pokazała ich przed świętami? Żeńska część rodziny padłaby z zazdrości!

    OdpowiedzUsuń
  4. Są urocze :) Dobrze, że zdążyłaś obfotografować, bo nie dziwię się, że znikały ze stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczne stadko! Do zapamiętania na przyszły rok:)

    OdpowiedzUsuń
  6. cieszę się, że tak Ci się spodobały :) porywam dwa! :)

    OdpowiedzUsuń