Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

niedziela, 4 grudnia 2011

Świateczny blok mleczny

Przepis ,który spotkałam na kilku blogach i  w gazetkach z przepisami , jest prosty i szybki do wykonania.
A poza tym efektownie wygląda i świetnie smakuje - idealny dla bardzo zapracowanych przed Świętami.





Blok mleczny




 
Składniki :
25 dag margaryny lub masła
1 szkl cukru
½ szkl wody
1 ½ szkl suszonych żurawin
10 dag herbatników
30-40 dag mleka w proszku

Wykonanie:
Roztopić margarynę z cukrem i wodą. Zdjąć z ognia i dodać mleko. Mieszać energicznie , żeby nie powstały grudki.  Wsypać żurawinę i herbatniki. Wymieszać.  Odstawić ,żeby masa nieco ostygła i zaczęła gęstnieć ( dzięki temu w bloku równomiernie rozłożą się bakalie i ciastka).
Przełożyć do keksówki (takiej na chleb) wyłożonej folia spożywczą i odstawić do lodówki.

5 komentarzy:

  1. Jeszcze nie jadłam czegoś takiego, ale wiem, że doskonale smakuje:) Coś pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję do wypróbowania, bo uwielbiam ciemny blok, a ten... och jej:) musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny ! Po prostu pyszny :)
    Obawiałam się "wytrącenia się" tłuszczu - tak niestety zwykle się dzieje, gdy przyrządzam blok kakaowy - a tu proszę, miła niespodzianka - udał się za pierwszym razem. Masło pozostało na miejscu, masa idealnie wymieszała się z mlekiem.
    Dziękuję za przepis i zapraszam do wirtualnego skosztowania mojej modyfikacji :)
    http://notatnikkulinarnyodkrywcow.blogspot.com/2011/12/biay-blok.html

    Pozdrawiam,
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń