Ciasto na życzenie Męża, którego skusiły porzeczki. Przepis powstał w trakcie zakupów w hipermarkecie. Ciasto szybkie do zrobienia, pysznie słodkie z cudnie orzeźwiającymi porzeczkami o idealnej konsystencji - nie rozpływa się i nie jest ścięte jak galaretka.
Szybki
sernik z porzeczkami
Składniki:
1 kg serka wiaderkowego
1 + ½ szkl cukru pudru
½ szkl wiórek
aromat waniliowy
4 łyżeczki żelatyny
¾ szkl gorącej wody
½ l śmietany 30%
2 śmietan-fixy
1 opakowanie podłużnych
biszkoptów
30 dag czerwonych porzeczek
Wykonanie:
Żelatynę
rozpuścić w gorącej wodzie.
Ser
delikatnie zmiksować z 1 szkl cukru.
Dodać wiórki, aromat i ¾ porcji przestudzonej żelatyny.
Śmietanę
ubić z ½ szkl. cukru. Delikatnie wymieszać z resztą żelatyny.
Na
dnie formy 20 x 30cm ułożyć biszkopty.
Przykryć ¾ masy serowej i posypać porzeczkami. Przykryć resztą masy i
bitą śmietaną. Wierzch posypać pokruszonymi biszkoptami. Wstawić na noc na
lodówki.
Chodzi za mną właśnie coś w tym stylu - sernik na zimno i porzeczki, mmm... Narobiłaś mi smaka ;)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne! :) z chęcią bym zjadła teraz taki deser :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki na zimno. To jeden z najlepszych deserów
OdpowiedzUsuńdeser pycha, łasuchom polecam desery z grilla
OdpowiedzUsuńhttp://www.zgrilla.pl/category/desery-i-napoje/
pycha:)