Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

czwartek, 19 maja 2011

Cukinie faszerowane


Pomysłów na młode cukinie jest wiele, ale ja najbardziej lubię faszerowane. Dziś proponuję wersję minimalistyczną - taka na obiad w leniwe, upalne popołudnie.
A tego schłodzone białe wino.. I błogie nicnierobienie :)


Cukinie  faszerowane





Składniki:
2 małe młode cukinie
1 cebula
20 dag cielęciny
natka pietruszki
żółty ser

Wykonanie:
Umyte cukinie przekroić wzdłuż na połówki. Ostrożnie wydrążyć. Posiekaną cebulę podsmażyć na złoto, dodać pokrojone mięso usmażyć.    Na końcu dodać pokrojony miąższ cukinii i chwile smażyć. Dodać posiekaną natkę i przyprawy. Połówki cukinii napełnić farszem. Na wierzchu ułożyć kratkę z pasków żółtego sera. Ułożyć w wysmarowanej masłem formie i zapiekać w gorącym piekarniku ok. 20 minut.

2 komentarze:

  1. zjadłabym, oj zjadłabym taką na dzisiejszą kolacyje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne są takie cukinie! Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń