Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

wtorek, 24 maja 2011

Zebra w łaty


Miała powstać pastelowa zebra taka jak u Joanny  , ale za długo czekałam i galaretka mocniej stężała. A poza tym chciałam,żeby było więcej masy i podwoiłam ilość galaretek. I w ten sposób powstała intensywna w kolorach "zebra w łaty" ;)

Podaję przepis z moimi zmianami.

Kolorowa zebra jogurtowa




Składniki:
ciasto:
4 jajka
3/4  szkl mąki 
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:
Po 2 galaretki w 3 różniących się kolorach
3/4 kg  serka z wiaderka
20 dag śmietany 36%


Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę - ok. 10-15 minut. Na przemian dodawać po łyżce mąkę z proszkiem i ubite na sztywno białka delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 160 -170 °C. Pozostawić do ostygnięcia.

Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 2 szkl wrzącej wody. Ostudzić. (Galaretka ma być zimna, ale jeszcze nietężejąca). 

Jogurt podzielić na 3 części i dodać do ostudzonych galaretek. Dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno. Podzielić na 3 części i delikatnie wymieszać z galaretkami.

Na środek ciasta w tortownicy nakładać po 3 łyżki z każdego koloru. Masa jogurtowa będzie się rozpływać, tworząc ładne kręgi.(Tortownica musi być szczelna. Masę należy nalewać płynną i robić to w miarę szybko, aby galaretki nie tężały).

Uwaga: Można również poczekać, aż galaretki zaczną tężej i robić dowolne, kolorowe kleksy łyżką.


5 komentarzy:

  1. ależ odmiana!
    wygląda...pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i idealne na jakieś kinder party!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna ta zebra, przypomina mi pewne znane lody :)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne kolorki, podoba mi się ta wersja zebry

    OdpowiedzUsuń