Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

sobota, 21 maja 2011

Ciasteczka z różą oblane białą czekoladą


Ciasteczka zobaczyłam na  tym blogu   i nie mogłam się oprzeć pokusie ich zrobienia.
Są urocze i pyszne! A jeśli ktoś nie przepada za marmoladą różaną proponuję konfiturę z czarnej porzeczki. 

 Ciasteczka z różą i białą czekoladą





Składniki (na około 50 ciasteczek):
30 dag mąki,
15 dag zimnego masła,
10 dag cukru pudru,
2 żółtka,
2 łyżki śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

10 dag białej czekolady i łyżka masła (na polewę),
marmolada z dzikiej róży.


Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i siekać nożem, aż z masła powstaną małe kawałeczki obtoczone mąką.
Następnie dodać resztę składników, szybko zagnieść ciasto i wstawić je owinięte folią spożywczą na ½  h do lodówki.

Ciasto rozwałkować na grubość niespełna 0,5 cm, wykrawać kieliszkiem kółka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nie trzeba zachowywać odstępów, ciasteczka nie rozrastają się na boki w trakcie pieczenia. Piec około 8 minut w piekarniku rozgrzanym  do 200 0C, aż delikatnie się ozłocą (raczej nie powinny być przypieczone- gorzknieją).

Gdy ostygną, na każdym ciasteczku kłaść odrobinę marmolady i oblewać polewą czekoladową (czekoladą roztopioną z masłem i odrobiną mleka w kąpieli wodnej).

4 komentarze:

  1. Zarówno marmoladę z dzikiej róży jak i białą czekoladę bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tylko ładnie wyglądają ale jestem pewna że i świetnie smakują. Pyszne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie z różaną byłyby idealne!

    OdpowiedzUsuń