Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

piątek, 13 maja 2011

Mus jest zjeść mus ... rabarbarowy!


Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej Babci. Mus jest lekki - takie rabarbarowe "ptasie mleczko"

Mus rabarbarowy z orzechami i bitą śmietaną




Składniki:
½ kg rabarbaru
¾ szkl cukru
1 laska wanilii
3 łyżeczki żelatyny
2 białka

10 dag posiekanych łuskanych orzechów
bita śmietana

Wykonanie:
Pokrojony rabarbar z dodatkiem cukru i wanilii rozgotować na marmoladę. Do gorącego dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Do przestudzonego musu dodać  ubita na sztywno pianę. Wyłożyć do pucharków. Odstawić do stężenia. Podawać z bitą śmietaną posypaną orzechami.


3 komentarze:

  1. Mus rabarbarowy jest pyszny, a z dodatkiem bitej śmietany to już musi być rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały! Na pewno wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń