Dziś proponuję brukselkę podsmażaną z boczkiem. Nie jest to danie ani lekkostrawne ani dietetyczne ; ale smakuje nawet tym , którzy nie przepadają za brukselką - jako dodatek. Albo jako danie główne dla fanów małych kapustek. Przepis znalazłam w "Kuchni polskiej. 1001 przepisów" wydanej przez Publicat S.A.
Brukselka z boczkiem
Składniki:
1 kg świeżej brukselki
15 dag chudego, wędzonego boczku
olej
cukier
biały pieprz, sól
Wykonanie:
Brukselkę wrzucić do osolonej wrzącej wody z dodatkiem cukru i gotować 2-3 minuty- na półtwardo. Odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć.
Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Dodać brukselki i dusić na niewielkim ogniu 10 minut. Posypać natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz