Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

poniedziałek, 14 lutego 2011

Sernik z wiśniami i migdałową kruszonką

Ze wszystkich ciast najbardziej lubimy serniki i wszelkie sernikopodobne. Ten jest fajny bo rewelacyjne ciastu, dużo sera, owoce na przełamanie smaku , urocza różowa pianka; no i chrupiąca kruszonka migdałowa..
Przepis znalazłam   tutaj   , ale podaję swoją wersję.



Sernik z wiśniami i migdałową kruszonką




Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki krupczatki
25 dag margaryny
4 żółtka,
½  szkl. cukru.

Masa:
1kg sera białego mielonego, albo z wiaderka (Piątnica, rajski z Włoszczowej)
4 jajka
1 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mleka w proszku
8 łyżek masła
cukier waniliowy
skórka z cytryny
aromat rumowy

Wierzch:
1-1.5 kg wiśni (albo 0,5kg mrożonych)
1 kisiel wiśniowy
4 czubate łyżki cukru
4 białka.

Kruszonka:

garść ciasta
3 łyżki cukru
3-4 łyżki płatków migdałowych
mąka


Wykonanie:
Zagnieść kruche ciasto z podanych składników.
Odłożyć garść ciasta do kruszonki. Resztą ciasta wyłożyć blaszkę 25 x 40 cm lub tortownicę.
Podpiec w temp.180-2000 C na jasnozłoto.

Ser dwukrotnie zmielić, zmiksować z resztą składników, wyłożyć na ciasto.
Wydrylowane, lub rozmrożone i odsączone wiśnie ułożyć na serze.
Z białek ubić pianę, dodać cukier i kisiel wiśniowy-wyłożyć na wiśnie.
Do ciasta odłożonego wcześniej na kruszonkę - dodać cukier, pokruszone płatki migdałowe i tyle mąki , aby lekko się rozsypywało. Rozsypać na pianę.
Piec  ok. 45-60 minut w temp.1800 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz