Ze wszystkich ciast najbardziej lubimy serniki i wszelkie sernikopodobne. Ten jest fajny bo rewelacyjne ciastu, dużo sera, owoce na przełamanie smaku , urocza różowa pianka; no i chrupiąca kruszonka migdałowa..
Przepis znalazłam tutaj , ale podaję swoją wersję.Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki krupczatki
25 dag margaryny
4 żółtka,
½ szkl. cukru.
Masa:
1kg sera białego mielonego, albo z wiaderka (Piątnica, rajski z Włoszczowej)
4 jajka
1 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mleka w proszku
8 łyżek masła
cukier waniliowy
skórka z cytryny
aromat rumowy
Wierzch:
1-1.5 kg wiśni (albo 0,5kg mrożonych)
3 szkl. mąki krupczatki
25 dag margaryny
4 żółtka,
½ szkl. cukru.
Masa:
1kg sera białego mielonego, albo z wiaderka (Piątnica, rajski z Włoszczowej)
4 jajka
1 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mleka w proszku
8 łyżek masła
cukier waniliowy
skórka z cytryny
aromat rumowy
Wierzch:
1-1.5 kg wiśni (albo 0,5kg mrożonych)
1 kisiel wiśniowy
4 czubate łyżki cukru
4 białka.
Kruszonka:
garść ciasta
4 czubate łyżki cukru
4 białka.
Kruszonka:
garść ciasta
3 łyżki cukru
3-4 łyżki płatków migdałowych
mąka
3-4 łyżki płatków migdałowych
mąka
Wykonanie:
Zagnieść kruche ciasto z podanych składników.
Odłożyć garść ciasta do kruszonki. Resztą ciasta wyłożyć blaszkę 25 x 40 cm lub tortownicę.
Podpiec w temp.180-2000 C na jasnozłoto.
Zagnieść kruche ciasto z podanych składników.
Odłożyć garść ciasta do kruszonki. Resztą ciasta wyłożyć blaszkę 25 x 40 cm lub tortownicę.
Podpiec w temp.180-2000 C na jasnozłoto.
Ser dwukrotnie zmielić, zmiksować z resztą składników, wyłożyć na ciasto.
Wydrylowane, lub rozmrożone i odsączone wiśnie ułożyć na serze.
Z białek ubić pianę, dodać cukier i kisiel wiśniowy-wyłożyć na wiśnie.
Do ciasta odłożonego wcześniej na kruszonkę - dodać cukier, pokruszone płatki migdałowe i tyle mąki , aby lekko się rozsypywało. Rozsypać na pianę.
Piec ok. 45-60 minut w temp.1800 C.
Wydrylowane, lub rozmrożone i odsączone wiśnie ułożyć na serze.
Z białek ubić pianę, dodać cukier i kisiel wiśniowy-wyłożyć na wiśnie.
Do ciasta odłożonego wcześniej na kruszonkę - dodać cukier, pokruszone płatki migdałowe i tyle mąki , aby lekko się rozsypywało. Rozsypać na pianę.
Piec ok. 45-60 minut w temp.1800 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz