Lubię placki z warzyw smażone na patelni . Ziemniaczane, cukiniowe, selerowe, dyniowe już robiłam. Dziś pora na nowość : buraczkowe.
Przepis pochodzi z lutowej "Pani domu"
Składniki:
ugotowane, starte buraki
1 cebula
2 łyżki masła
2 jajka
½ -1 szkl. mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag tartego koziego sera (ja dałam roladę ustrzycką)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę i buraczki. Ostudzić. Dodać jajka, mąkę z proszkiem, przyprawy.
Na oleju z masłem smażyć niewielki placki.
Podawać posypane tartym serem z dodatkiem ostrej surówki.
Ja podałam też sos jogurtowo-czosnkowy.
Podawać posypane tartym serem z dodatkiem ostrej surówki.
Ja podałam też sos jogurtowo-czosnkowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz