Miało być wysokie. nasączone słodkim syropem pomarańczowym i posypane kołderką z cukru pudru... A jest : niskie z pseudo-karmelem na wierzchu, który za żadne skarby nie chce wsiąknąć w ciasto i radośnie ciągnie się przy krojeniu i jedzeniu... Ale w smaku jest naprawdę fajne. Może więc przypadkiem stworzyłam nowe ciasto? ; )
Ciasto pomarańczowe
Składniki:
8 jajek
½ szkl. cukru
1 szkl mąki
15 dag kaszy manny
1 szkl. soku pomarańczowego
skórka otarta z pomarańczy
smażona skórka pomarańczowa
Syrop:
1 szkl soku pomarańczowego
½ szkl cukru
Wykonanie:
Kaszę mannę zalać sokiem i odstawić na 15 minut. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać kaszę, mąkę, skórki i ubitą pianę.
Piec 30 minut w190 0 C. Ciepłe ciasto polać ugotowanym gęstym syropem.
Jak ciasto wchłonie syrop, posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz