Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

poniedziałek, 17 stycznia 2011

Kremowa zupa ziemniaczano-porowa


Odkurzyłam dziś książeczkę z przepisami "Potrawy z ziemniaków"  wyd. Wega Delbana z 2004r. - prezent od TŻ. To niesamowite ile potraw można zrobić z ziemniaków , nie wyłączając deserów - ale o tym innym razem. 
Na dzisiejszą pluchę bardziej jesienno-depresyjną niż zimową zupka była super - pachnąca, kremowa, rozgrzewająca..  A te smażone pory wcale się nie zwęgliły - 
w rzeczywistości są brązowe i chrupiące. Polecam!


Zupa  krem  z  porem




Składniki:
4 ziemniaki
2 duże pory
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 l bulionu warzywnego                                                                                              
220 ml kremówki
10 dag wędzonego boczku
Sól, pieprz, ulubione przyprawy

do dekoracji:  natka pietruszki, ½ pora, olej do smażenia, świeża papryczka  chili


Wykonanie:
Na maśle podsmażyć pokrojone w kostkę ziemniaki, paseczki pora i posiekany czosnek. 
Wlać bulion i gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dolać śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem , czubrycą zieloną. Całość zmiksować.
Do zupy dodać posiekaną natkę, papryczki , malutkie dobrze wysmażone skwarki. Przed podaniem posypać smażonym porem.

Smażony por:  W małym garnku rozgrzać olej tak, aby wrzucona do niego kostka chleba zrumieniła się w ciągu 30 sekund.  W takiej temperaturze porcjami smażyć pokrojonego w cienkie paski pora przez 1 minutę – wtedy będzie złoty i kruchy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz