Odkurzyłam dziś książeczkę z przepisami "Potrawy z ziemniaków" wyd. Wega Delbana z 2004r. - prezent od TŻ. To niesamowite ile potraw można zrobić z ziemniaków , nie wyłączając deserów - ale o tym innym razem.
Na dzisiejszą pluchę bardziej jesienno-depresyjną niż zimową zupka była super - pachnąca, kremowa, rozgrzewająca.. A te smażone pory wcale się nie zwęgliły -
w rzeczywistości są brązowe i chrupiące. Polecam!
Na dzisiejszą pluchę bardziej jesienno-depresyjną niż zimową zupka była super - pachnąca, kremowa, rozgrzewająca.. A te smażone pory wcale się nie zwęgliły -
w rzeczywistości są brązowe i chrupiące. Polecam!
Zupa krem z porem
Składniki:
4 ziemniaki
2 duże pory
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 l bulionu warzywnego
220 ml kremówki
10 dag wędzonego boczku
Sól, pieprz, ulubione przyprawy
do dekoracji: natka pietruszki, ½ pora, olej do smażenia, świeża papryczka chili
Wykonanie:
Na maśle podsmażyć pokrojone w kostkę ziemniaki, paseczki pora i posiekany czosnek.
Wlać bulion i gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dolać śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem , czubrycą zieloną. Całość zmiksować.
Do zupy dodać posiekaną natkę, papryczki , malutkie dobrze wysmażone skwarki. Przed podaniem posypać smażonym porem.
Smażony por: W małym garnku rozgrzać olej tak, aby wrzucona do niego kostka chleba zrumieniła się w ciągu 30 sekund. W takiej temperaturze porcjami smażyć pokrojonego w cienkie paski pora przez 1 minutę – wtedy będzie złoty i kruchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz