W okresie listopadowo-styczniowym królem jest piernik staropolski - przepyszny zresztą. Dziś propozycja na piernik lekki, pachnący i znacznie szybszy.
Piernik różano-różowy
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1 szkl. cukru
½ szkl. mleka
½ szkl. oleju
1 łyżeczka przyprawy do piernika albo do grzanego wina
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 duży budyń malinowy
1,5 szkl. mleka
¾ kostki masła
Galaretka:
1 galaretka truskawkowa
½ słoika dżemu
płatki róży w cukrze
Wykonanie:
Jajka ubić mikserem z cukrem „do białości”. Dodać resztę składników. Ciasto musi być rzadkie. Wlać je do keksówki posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec ok. 60 minut w 1700C.
Piec ok. 60 minut w 1700C.
Ugotować budyń i połączyć z utartym masłem.
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody. Do tężejącej dodać dżem i płatki róży do smaku.
Zimne ciasto przełożyć masą i galaretką. Wierzch oblać polewą albo gorzką czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz