Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

wtorek, 11 stycznia 2011

Piernik nowoczesny : )

 W okresie listopadowo-styczniowym królem jest piernik staropolski - przepyszny zresztą. Dziś propozycja na piernik lekki, pachnący i znacznie szybszy.
 

Piernik  różano-różowy



Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1 szkl. cukru
½ szkl. mleka
½ szkl. oleju
1 łyżeczka przyprawy do piernika albo do grzanego wina
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa: 
1 duży budyń malinowy
1,5 szkl. mleka
¾ kostki masła
Galaretka:
1 galaretka truskawkowa
½ słoika dżemu
płatki róży w cukrze

Wykonanie:
Jajka ubić mikserem z cukrem „do białości”. Dodać resztę składników. Ciasto musi być rzadkie. Wlać je do keksówki posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.  
Piec ok. 60 minut w 1700C.
Ugotować budyń i połączyć z utartym masłem.
Galaretkę rozpuścić w  1 szkl. wody. Do tężejącej dodać dżem i płatki róży do smaku.
Zimne ciasto przełożyć masą i galaretką. Wierzch oblać polewą albo gorzką czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz