Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

niedziela, 30 stycznia 2011

Szybki obiad na mroźną niedzielę

Dziś u nas mroźno i biało. Aż nogi same niosą na spacer - szczególnie psa, który
na to hasło dostaje dzikiego szału :) . Tak więc szybki i ciepły obiad po powrocie 
to "jedynie słuszna" opcja ..  Przepis  stąd


Chlebki  pita







Składniki:

na pity:
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka drożdży instant
4 łyżki oliwy
250 -280 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
czarnuszka

nadzienie:
2 pocięte w paseczki, doprawione filety z piersi kurczaka
sałata lub kapusta pekińska, ogórek, cebulka, pomidory, papryka
sos czosnkowy


Wykonanie:
Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulę i ponownie odstawić do wyrośnięcia na omączonej powierzchni ( 20 minut).

Kule ciasta rozwałkować na placki 5 milimetrowej grubości – owalne, trójkątne . Piekarnik nagrzać do 230°.
Placki kłaść na rozgrzaną blachę, piec kilka minut, aż staną się delikatnie przyrumienione i wyrośnięte jak poduszeczka.
Można ostatnie 2 minuty piec z termoobiegiem – wtedy będą fajnie chrupiące.
Ciepłe  rozkroić, wypełnić  nadzieniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz