Może obraza dla smakoszy pizzy (ciekawe czy tacy są?) , a dla mnie to dobry sposób na wykorzystanie resztek poświatecznych albo poimprezowych :) .
Ciasto wg. mnie jest idealne - grube, puszyste.
To tak naprawdę bardziej ciasto drożdżowe na ostro...
Pizza
Składniki:
ciasto:
½ kg mąki
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
2 łyżki oliwy
½ szkl. letniej wody
czarnuszka
wierzch:
oliwa, koncentrat, pieczarki, cebula, wędlina, papryka, pomidor, ser , zioła itp. itd.
Wykonanie:
Wyrobić mikserem z hakiem elastyczne ciasto dodając wodę w ilości potrzebnej do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( ½ - 1 szkl). Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 – 2 godziny do wyrośnięcia. Rozciągnąć na wyłożoną papierem dużą blachę z piekarnika. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Brzegi posmarować oliwą, a resztę ciasta koncentratem. Przykryć pieczarkami podsmażonymi z cebulą i pozostałymi składnikami. Posypać ziołami.
Piec w 210 0C ok. 20-25minut.
Wychodzi ogromna pizza na naprawdę grubym cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz