Lubię róże. Latem lubię zbierać płatki i ucierać je z cukrem. Zapach jest obłędny!
I dokładnie tak samo pachną zimą, kiedy otwieram słoiczek pachnący różami
i letnim słońcem ...
I dokładnie tak samo pachną zimą, kiedy otwieram słoiczek pachnący różami
i letnim słońcem ...
Zapraszam na wesoło nakrapiane makiem rogaliki z różą .
Rogaliki drożdżowe
Składniki:
½ kg mąki
8 dag drożdży
½ szkl. mleka
1 łyżka cukru
cukier waniliowy
2,5 dag margaryny
4 żółtka
szczypta soli
łyżka maku
konfitura z płatków róży
lukier:
25 dag cukru pudru
¼ szkl. gorącej wody
sok z cytryny
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z mlekiem, wyrobić ciasto na 30 minut wstawić do lodówki. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować i wycinać po 8 trójkątów. Na szerszy brzeg nakładać konfiturę i zawijać rogaliki Ja dodałam płatki róży ucierane z cukrem wymieszane z dżemem truskawkowym. . Piec 20 minut w 1800 C. Po ostudzeniu polać kilkoma warstwami lukru. Ja tym razem posypałam cukrem pudrem.
Najlepsze są jeszcze ciepłe.
Najlepsze są jeszcze ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz