Definitywnie przyszła wiosna, a za chwilę lato i nie da się ukryć tego, co skrywała zima :).
Pora więc odkryć uroki surówek... Dziś propozycja lekka (pod warunkiem,że bez grzanek), pyszna i bardzo wiosenna.. Przepis pochodzi stąd
Sałatka wiosenna z boćwiną
Składniki:
1 sałata
1 garść botwinki
1 mała kalarepka
1/2 szkl. mrożonego zielonego groszku
5 rzodkiewek
1 mały ogórek
100 g niskotłuszczowej fety
2 kromki pieczywa tostowego
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz biały i czarny
1 łyżeczka soli ziołowej
sok z 1/2cytryny
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Sałatę, liście i łodyżki botwinki i mniszka dokładnie umyć, osuszyć i porwać na drobne kawałki. Groszek zalej litrem wrzątku, przykryj i odczekać 10 minut. Odcedź, przelać zimną wodą. Kalarepkę obrać i pokroić na cieniutkie kawałki w kształcie frytek. Ogórek ze skórką i rzodkiewki pokroić w cieniutkie plasterki. Fetę i chleb tostowy pokrój w sześciany o boku 1,5 cm. Na patelni rozgrzać masło z 1 łyżką oliwy i wsypać kosteczki chleba. Smażyć, często mieszając, do złotego koloru. Odsączyć na papierowym ręczniku. Wymieszać porwane na kawałki liście z pokrojonymi warzywami, groszkiem, fetą i grzankami. W osobnej miseczce połączyć pozostałą oliwę z sokiem z cytryny, solą ziołową i odrobiną pieprzu białego i czarnego. Zalać sosem sałatkę i wymieszać. Podawaj porcje udekorowane czubatą łyżką jogurtu naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz