Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

niedziela, 1 maja 2011

Ciasto rabarbarowe z budyniem

Sezon rabarbarowy czas zacząć. Mimo,że jeszcze zielony, to nie mogłam się mu oprzeć :)

    Ciasto rabarbarowe z budyniem





Składniki :
ciasto:
½ kg mąki (1:1 tortowa+krupczatka)
20 dag masła
½  szkl cukru /więcej jeśli kwaśne owoce/
5 łyżek śmietany
2 żółtka + 1 jajko
¾ proszku do pieczenia
Sól

wierzch:
1 kg rabarbaru
1/2l kremówki
1 szkl. mleka
duży budyń /na  0,75l mleka/

Wykonanie :
Zarobić mąkę, cukier i margarynę, dodać resztę i szybko zagnieść ciasto. Włożyć na ½ h do zamrażalnika . Tortownicę wyłożyć papierem, a boki wysmarować. Rozwałkować ciasto na 1cm. Wyłożyć do tortownicy, resztą wylepić boki. Posmarować białkiem.
Ja podpiekłam ciasto na złoto.
Na kremówce z mlekiem ugotować budyń.                                                                                            Na cieście ułożyć grubo pokrojone owoce.  Jako,że rabarbar jest jeszcze kwaśny, to go poddusiłam z cukrem, a następnie odsączyłam na sicie - sok też do wykorzystania!!
Zalać ciepłym budyniem. Piec ok.60 minut w 1800 C.  Tym razem tylko 40 minut, bo spód był wcześniej podpieczony, a rabarbar podduszony.  
W połowie pieczenia można posypać płatkami migdałowymi.


6 komentarzy:

  1. Już zaczęłam tartaletkami ale i ciasta mnie czekają...może to...tak ładnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hihi, u mnie dziś też rabarbarowo ^^ wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mam ochotę na takie ciasto z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. już dawno nie jadłam ciasta z rabarbarem, a Twoje pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. też nie mogłabym się oprzec, uwielbiam rabarbar!

    OdpowiedzUsuń