Sezon rabarbarowy czas zacząć. Mimo,że jeszcze zielony, to nie mogłam się mu oprzeć :)
Ciasto rabarbarowe z budyniem
Składniki :
ciasto:
½ kg mąki (1:1 tortowa+krupczatka)
20 dag masła
½ szkl cukru /więcej jeśli kwaśne owoce/
5 łyżek śmietany
2 żółtka + 1 jajko
¾ proszku do pieczenia
Sól
wierzch:
1 kg rabarbaru
1/2l kremówki
1 szkl. mleka
duży budyń /na 0,75l mleka/
Wykonanie :
Zarobić mąkę, cukier i margarynę, dodać resztę i szybko zagnieść ciasto. Włożyć na ½ h do zamrażalnika . Tortownicę wyłożyć papierem, a boki wysmarować. Rozwałkować ciasto na 1cm. Wyłożyć do tortownicy, resztą wylepić boki. Posmarować białkiem.
Ja podpiekłam ciasto na złoto.
Na kremówce z mlekiem ugotować budyń. Na cieście ułożyć grubo pokrojone owoce. Jako,że rabarbar jest jeszcze kwaśny, to go poddusiłam z cukrem, a następnie odsączyłam na sicie - sok też do wykorzystania!!
Zalać ciepłym budyniem. Piec ok.60 minut w 1800 C. Tym razem tylko 40 minut, bo spód był wcześniej podpieczony, a rabarbar podduszony.
W połowie pieczenia można posypać płatkami migdałowymi.
Już zaczęłam tartaletkami ale i ciasta mnie czekają...może to...tak ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńHihi, u mnie dziś też rabarbarowo ^^ wygląda super!
OdpowiedzUsuńAle mam ochotę na takie ciasto z rabarbarem:)
OdpowiedzUsuńjuż dawno nie jadłam ciasta z rabarbarem, a Twoje pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńteż nie mogłabym się oprzec, uwielbiam rabarbar!
OdpowiedzUsuńpyszniasto wyglada:)
OdpowiedzUsuń