Jestem uzależniona!!
Od rabarbaru - nie mogę spokojnie przejść obok tych zielono-czerwonych kwaśnych łodyg. Ten wygląd, smak i zapach.. : )
Dziś propozycja na danie obiadowe na słodko czyli kluski kładzione z rabarbarem w wersjach : obtoczone w cukrze, polane jogurtem z cukrem albo polane miodem.
Rabarbarowe kluseczki
Składniki:
2,5 szkl mąki
3 jajka
¾ szkl mleka
¾ szkl wody
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka soli
½ kg rabarbaru
ew. czerwony barwnik spożywczy
ew. czerwony barwnik spożywczy
cukier z wanilią
śmietana do polania
Wykonanie:
Do garnka wsypać mąkę, dodać żółtka, olej i sól. Wlewać mleko z wodą i mieszać tak, żeby powstało ciasto jak na kładzione kluski. Ciasto dokładnie ubić lub zmiksować.
Rabarbar pokroić na małe kawałki. Do ciasta równocześnie dodać rabarbar i ubitą pianę. Lekko wymieszać.
Na osolony wrzątek kłaść łyżką kluski i gotować 3-4 minuty. Odsączyć. Podawać ciepłe polane śmietaną i posypane cukrem.
A u mnie byly wczoraj tez kluseczki kladzione, al ez jablkiem :) Wersja z rabarbarem tez mnie przekonuje :)
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalne danko:) podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńJeju,ale maja fajny kolor...no i mój kochany rabarbar:)
OdpowiedzUsuńUps.. zapomniałam dopisać,że rabarbar był zielony i kolor trochę "podrasowałam" barwnikiem - ale smak bez zmian :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł
OdpowiedzUsuń