Ciasteczka zobaczyłam na tym blogu i nie mogłam się oprzeć pokusie ich zrobienia.
Są urocze i pyszne! A jeśli ktoś nie przepada za marmoladą różaną proponuję konfiturę z czarnej porzeczki.
Ciasteczka z różą i białą czekoladą
Składniki (na około 50 ciasteczek):
30 dag mąki,
15 dag zimnego masła,
10 dag cukru pudru,
2 żółtka,
2 łyżki śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
10 dag białej czekolady i łyżka masła (na polewę),
marmolada z dzikiej róży.
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i siekać nożem, aż z masła powstaną małe kawałeczki obtoczone mąką.
Następnie dodać resztę składników, szybko zagnieść ciasto i wstawić je owinięte folią spożywczą na ½ h do lodówki.
15 dag zimnego masła,
10 dag cukru pudru,
2 żółtka,
2 łyżki śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
10 dag białej czekolady i łyżka masła (na polewę),
marmolada z dzikiej róży.
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i siekać nożem, aż z masła powstaną małe kawałeczki obtoczone mąką.
Następnie dodać resztę składników, szybko zagnieść ciasto i wstawić je owinięte folią spożywczą na ½ h do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość niespełna 0,5 cm, wykrawać kieliszkiem kółka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nie trzeba zachowywać odstępów, ciasteczka nie rozrastają się na boki w trakcie pieczenia. Piec około 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 0C, aż delikatnie się ozłocą (raczej nie powinny być przypieczone- gorzknieją).
Gdy ostygną, na każdym ciasteczku kłaść odrobinę marmolady i oblewać polewą czekoladową (czekoladą roztopioną z masłem i odrobiną mleka w kąpieli wodnej).
Gdy ostygną, na każdym ciasteczku kłaść odrobinę marmolady i oblewać polewą czekoladową (czekoladą roztopioną z masłem i odrobiną mleka w kąpieli wodnej).
Zarówno marmoladę z dzikiej róży jak i białą czekoladę bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńNie tylko ładnie wyglądają ale jestem pewna że i świetnie smakują. Pyszne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńwłaśnie z różaną byłyby idealne!
OdpowiedzUsuńporywam!
OdpowiedzUsuńsą urocze.