Pomysłów na młode cukinie jest wiele, ale ja najbardziej lubię faszerowane. Dziś proponuję wersję minimalistyczną - taka na obiad w leniwe, upalne popołudnie.
A tego schłodzone białe wino.. I błogie nicnierobienie :)
Cukinie faszerowane
Składniki:
2 małe młode cukinie
1 cebula
20 dag cielęciny
natka pietruszki
żółty ser
Wykonanie:
Umyte cukinie przekroić wzdłuż na połówki. Ostrożnie wydrążyć. Posiekaną cebulę podsmażyć na złoto, dodać pokrojone mięso usmażyć. Na końcu dodać pokrojony miąższ cukinii i chwile smażyć. Dodać posiekaną natkę i przyprawy. Połówki cukinii napełnić farszem. Na wierzchu ułożyć kratkę z pasków żółtego sera. Ułożyć w wysmarowanej masłem formie i zapiekać w gorącym piekarniku ok. 20 minut.
Pyszne są takie cukinie! Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuń