Miała powstać pastelowa zebra taka jak u Joanny , ale za długo czekałam i galaretka mocniej stężała. A poza tym chciałam,żeby było więcej masy i podwoiłam ilość galaretek. I w ten sposób powstała intensywna w kolorach "zebra w łaty" ;) Podaję przepis z moimi zmianami. Kolorowa zebra jogurtowa Składniki: ciasto: 4 jajka 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: Po 2 galaretki w 3 różniących się kolorach 3/4 kg serka z wiaderka 20 dag śmietany 36% Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę - ok. 10-15 minut. Na przemian dodawać po łyżce mąkę z proszkiem i ubite na sztywno białka delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 160 -170 °C. Pozostawić do ostygnięcia. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 2 szkl wrzącej wody. Ostudzić. (Galaretka ma być zimna, ale jeszcze nietężejąca). Jogurt podzielić na 3 części i dodać do ostudzonych galaretek. Dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Podzielić na 3 części i delikatnie wymieszać z galaretkami. Na środek ciasta w tortownicy nakładać po 3 łyżki z każdego koloru. Masa jogurtowa będzie się rozpływać, tworząc ładne kręgi.(Tortownica musi być szczelna. Masę należy nalewać płynną i robić to w miarę szybko, aby galaretki nie tężały). Uwaga: Można również poczekać, aż galaretki zaczną tężej i robić dowolne, kolorowe kleksy łyżką. |
Nie kopiuj !
Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!
wtorek, 24 maja 2011
Zebra w łaty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda uroczo :)
OdpowiedzUsuńależ odmiana!
OdpowiedzUsuńwygląda...pięknie!
Piękne i idealne na jakieś kinder party!:)
OdpowiedzUsuńfajna ta zebra, przypomina mi pewne znane lody :)
OdpowiedzUsuńśliczne kolorki, podoba mi się ta wersja zebry
OdpowiedzUsuń