Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

sobota, 7 maja 2011

Białe szparagi i sos .. też biały


Takie ładne były,ze postanowiłam zaryzykować.. 
Fasolkę szparagową, grochy, groszek cukrowy itp. itd. lubię - ale szparagi jadłam tylko raz. Miałam jakieś 15 lat i chyba okres buntu :)  - bo nastawiłam się na "królewski smak" - a były bardzo nijakie..
Ale te z delikatnym, a zarazem ostrym sosikiem - to dobry początek odkrywania szparagów. 

Białe szparagi z białym sosem





Składniki:
1 wiązka szparagów  (½  kg)
1/5 kostki masła
¼ szkl śmietany 30%
¼ szkl śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól
szczypior

Wykonanie:
Szparagi cieniutko obrać, umyć, związać bawełnianą nitką i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Gotować w pozycji stojącej ok. 10-12 minut w zależności od grubości.  Nie za długo, bo zrobią się miękkie i bez smaku! Odsączyć.

Na patelni roztopić masło – najlepiej sklarowane. Chwilkę podsmażyć szczypiorek. Dodać śmietany zmieszane z musztardą i gotować do zgęstnienia. Dodałam dla koloru płatki suszonej czerwonej papryki. Gorącym sosem polać odsączone szparagi.



Baner Sezon na szparagi


3 komentarze:

  1. Kolorystyka zimowa ale smaki...mniam...wiosenne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam szparagi. w takim połączeniu zapowiadają się bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń