Takie ładne były,ze postanowiłam zaryzykować..
Fasolkę szparagową, grochy, groszek cukrowy itp. itd. lubię - ale szparagi jadłam tylko raz. Miałam jakieś 15 lat i chyba okres buntu :) - bo nastawiłam się na "królewski smak" - a były bardzo nijakie..
Ale te z delikatnym, a zarazem ostrym sosikiem - to dobry początek odkrywania szparagów.
Białe szparagi z białym sosem
Składniki:
1 wiązka szparagów (½ kg)
1/5 kostki masła
¼ szkl śmietany 30%
¼ szkl śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól
szczypior
Wykonanie:
Szparagi cieniutko obrać, umyć, związać bawełnianą nitką i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Gotować w pozycji stojącej ok. 10-12 minut w zależności od grubości. Nie za długo, bo zrobią się miękkie i bez smaku! Odsączyć.
Na patelni roztopić masło – najlepiej sklarowane. Chwilkę podsmażyć szczypiorek. Dodać śmietany zmieszane z musztardą i gotować do zgęstnienia. Dodałam dla koloru płatki suszonej czerwonej papryki. Gorącym sosem polać odsączone szparagi.
Kolorystyka zimowa ale smaki...mniam...wiosenne:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szparagi. w takim połączeniu zapowiadają się bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń