Nie kopiuj !

Wszystkie zdjęcia na blogu są mojego autorstwa.
Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej zgody!

piątek, 12 sierpnia 2011

Plagiat

 Przyznaję się bez bicia - popełniam plagiat - ale jak zobaczyłam je na blogu "Z pasji do gotowania" nie mogłam się oprzeć pokusie...
Przepis skopiowałam - a moja zmiana to użycie pól na pół zwykłej maki pszennej i orkiszowej - może to profanacja, ale i tak bułeczki były pyszne !
U mnie były dodatkiem do "bazarowej ratatui" , o której wkrótce.

 
Varaždinski klipići



Składniki :
 
1/2 kg pszennej mąki
300  ml mleka
125 ml oleju
40 g świeżych drożdży (użyłam 2 op suszonych)
1 jajko
cukier, sól, kminek do posypania


Wykonanie :

Na początku należy w misce pokrószyć drożdże, zasypać cukrem i dodać trochę mąki i mleka. Całość zacieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.

W międzyczasie należy przesiać przez sito mąkę do miski, dodać dwie łyżki soli i olej słonecznikowy. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto, powoli dolewając mleko. Ciasto wyrabiamy na gładko, aż zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto wykładamy na deskę, formujemy kulki wielkości knedli i pozostawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. 

Następnie kulki należy spłaszczyć i rozwałkować wzdłuż tworząc paski o kształcie krawata. Teraz powoli zwijamy każdy pasek zaczynając od szerszego końca i delikatnie rozciągając go na boki. Zawinięte klipići posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku w temperaturze 2000 przez 8 do 10 minut.




4 komentarze:

  1. Teraz chyba ja popełnię plagiat:)Cudne bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, nie ładnie, nie ładnie ;) Smaczne, prawda?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja naprawde fantastycznie!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki plagiat to nie grzech ;)
    Bułeczki wyglądają smacznie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń