Wykorzystałam pomysł znaleziony w "przyślij przepis" nieco zmieniając farsz.
Oryginalnie były aż 2 puszki tuńczyka, ale jako,że nie przepadam aż tak bardzo za nim - to zastąpiłam jedną puszkę : kukurydzą i passo.
A jeśli uda się ciasto zagnieść rano przed wyjściem do pracy
(a zajmuje to naprawdę niewiele czasu), to po powrocie zanim zrobię surówkę mam już gotowe pierożki vel trójkąciki
Trójkąty z tuńczykiem
Składniki (na 10 sztuk):
ciasto:
30 dag mąki
2 jajka
2 łyżki śmietany
20 dag margaryny
sól
farsz:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 duża cebula
1 garść czarnych oliwek
½ puszki kukurydzy
½ szkl pesso (błyskawiczna kasza makaronowa) lub kuskus
1 łyzka masła
sól, pieprz, chili
papryka w płatkach
Wykonanie:
Mąkę z margaryną posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt twarde dodać 2 łyżki mąki. Uformować kule i wstawić na 30- 60 minut do lodówki.
Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Wymieszać z odsączonym tuńczykiem i kukurydzą. Dodać zalane wrzątkiem i napęczniałe pesso, oliwki pokrojone w plasterki i przyprawy.
Ciasto rozwałkować na ok. ½ cm. Wycinać kwadraty 12x 12 cm(lub kółka o średnicy 14cm), napełniać farszem i mocno skleić brzegi.
Piec ok. 20 minut w 190 0C.
Też nie przepadam za tuńczykiem. Przepis zapisuję i dam inne nadzienie :)
OdpowiedzUsuńGdzieś podobne widziałam :> tuńczyk jest pyszny, ale nie lubię go w cieście więc jak będę robić to zmienię go na kurczaka :):)
OdpowiedzUsuńBiedny ten tuńczyk .. - nikt go nie lubi :). Ale może to i lepiej, bo jest na liści gatunków zagrożonych wyginięciem.
OdpowiedzUsuńZatem smacznych alternatyw życzę!