Piękny widok : na bielutkim śniegu choinki - zielone , pachnące bakaliami ... ;)
Idealne na prezent i dekorację świątecznego stołu.
CHOINKI
Składniki:
20 dag masła
20 dag herbatników
20 dag twarogu z wiaderka
1 czekolada mleczna
¼ filiżanki mocnej kawy
1 kieliszek alkoholu
10 dag wiórek kokosowych
garść bakalii : żurawina , rodzynki, posiekane orzechy
mleko w proszku – ok. 20 dag
do dekoracji:
1 tabliczka białej czekolady
1/3 szkl śmietany 30%
zielone wiórki kokosowe
posypki i dekoracje cukrowe
Wykonanie:
Pokruszone herbatniki wymieszać z miękkim masłem. Dodać kawę, alkohol, wiórki kokosowe, bakalie, czekoladę rozpuszczoną na parze. Na końcu dodać ser . Wymieszać i porcjami dodawać mleko w proszku tak, żeby powstała gęsta masa. Wstawić na noc do lodówki.
Z zimnej masy formować stożki i odstawiać do stężenia do lodówki.
Na parze stopić czekoladę . Dodać śmietankę i zielony barwnik i dokładnie wymieszać. Polewę ostudzić. W chłodnej polewie szybko zanurzać choinki, odsączać nadmiar i obtaczać w wiórkach. Od razu dekorować posypkami – wtedy przykleją się do masy wiórkowej.
Wstawić na noc do lodówki.
małe, urocze cudeńka!
OdpowiedzUsuńPrześliczne. Absolutnie prześliczne :-)
OdpowiedzUsuńUrocze te choineczki. Z pewnością zrobiłyby furorę na świątecznym stole. :)
OdpowiedzUsuń