A poza tym efektownie wygląda i świetnie smakuje - idealny dla bardzo zapracowanych przed Świętami.
Blok mleczny
Składniki :
25 dag margaryny lub masła
1 szkl cukru
½ szkl wody
1 ½ szkl suszonych żurawin
10 dag herbatników
30-40 dag mleka w proszku
Wykonanie:
Roztopić margarynę z cukrem i wodą. Zdjąć z ognia i dodać mleko. Mieszać energicznie , żeby nie powstały grudki. Wsypać żurawinę i herbatniki. Wymieszać. Odstawić ,żeby masa nieco ostygła i zaczęła gęstnieć ( dzięki temu w bloku równomiernie rozłożą się bakalie i ciastka).
Przełożyć do keksówki (takiej na chleb) wyłożonej folia spożywczą i odstawić do lodówki.
Jeszcze nie jadłam czegoś takiego, ale wiem, że doskonale smakuje:) Coś pysznego:)
OdpowiedzUsuńZapisuję do wypróbowania, bo uwielbiam ciemny blok, a ten... och jej:) musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńrewelacyjny przysmak :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńPyszny ! Po prostu pyszny :)
OdpowiedzUsuńObawiałam się "wytrącenia się" tłuszczu - tak niestety zwykle się dzieje, gdy przyrządzam blok kakaowy - a tu proszę, miła niespodzianka - udał się za pierwszym razem. Masło pozostało na miejscu, masa idealnie wymieszała się z mlekiem.
Dziękuję za przepis i zapraszam do wirtualnego skosztowania mojej modyfikacji :)
http://notatnikkulinarnyodkrywcow.blogspot.com/2011/12/biay-blok.html
Pozdrawiam,
Agnieszka