Słodkie, pachnące kulki w dwóch kolorach - to oznacza,że nadszedł czas agrestu. Ja najbardziej lubię świeże owoce, ale na życzenie powstało ciasto - z połowy porcji - na tortownicę o średnicy 20 cm - takie agrestowe "małe co nieco" do popołudniowej kawki.
Ciasto z agrestem
Składniki:
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki (pszenna + pszenna razowa)
3 łyżki kakao – albo maku
¾ proszku do pieczenia
aromat migdałowy
¼ szkl oleju
¼ szkl wody
owoce
Wykonanie:
Robotem ubić jajka z cukrem na biały puszysty krem. Następnie dodać pozostałe składniki. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 60 minut w 180 0C. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Wiesz, bardzo ale to bardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńMożna wprosić się na herbatkę? :)))
Pozdrawiam!